22
Ιον.
12

3ο συνέδριο της ΚΝΕ: ντοκουμέντα

Στις 12-17 Δεκέμβρη του 1983 πραγματοποιήθηκε το 3ο Συνέδριο της ΚΝΕ με κεντρικό σύνθημα «Παλεύουμε ενωμένοι για την ειρήνη και την πραγματική Αλλαγή, με την εργατική τάξη καταχτάμε τη ζωή , το μέλλον μας, το σοσιαλισμό». Στο σύνθημα μοιάζει να αποτυπώνεται η έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη που έδινε η σοβιετική ηγεσία, η σταθερότητα στον πολιτικό στόχο της Αλλαγής (αποτυπώθηκε και στις αποφάσεις του 11ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το πιο μετριοπαθές απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και η επαναστατική αντίληψη που καλλιεργούσε η ΚΝΕ. Το νέο ΚΣ της οργάνωσης επανεξέλεξε στη 1η του Σύνοδο στη θέση του γραμματέα τον Σπύρο Χαλβατζή.

Μετά την εναλλαγή στην εξουσία το 1981 που έδειξε τη σταθερότητα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μέτρα εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού σε διάφορα επίπεδα, συχνά συμβολικά, αλλά σημαντική επίδραση (αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, καθιέρωσης του εορτασμού του Πολυτεχνείου και της Εξέγερσης του Κιλελέρ, αποποινικοποίηση της μοιχείας, μετονομασία της ταυτισμένης με τη Χούντα και το παρακράτος ΚΥΠ σε ΕΥΠ κλπ), ενώ θα πάρει και μέτρα που περιγράφουν στοιχειωδώς ένα κράτος πρόνοιας, χωρίς όμως να φτάσει τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης (δημιουργία του ΕΣΥ, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις).

Σε αυτή την περίοδο και τη ΝΔ υπό τον Ε. Αβέρωφ να εκπροσωπεί μια αντικομμουνιστική Δεξιά, νοσταλγό του παρελθόντος του αντιδημοκρατικού παρελθόντος, η επίδραση του ΠΑΣΟΚ στον κόσμο της Αριστεράς είναι σημαντική. Αυτή την τάση ενισχύει η εξωτερική πολιτική του Α. Παπανδρέου που συνεχίζει τα παραδοσιακά ανοίγματα της Ελλάδας προς τις χώρες του Υπαρκτού Σοσιαλισμό και τον αραβικό κόσμο με μεγαλύτερη τόλμη και μάλιστα σε μια εποχή που η Δύση εγκαταλείπει τους φιλειρηνικούς τόνους και υπό τους Ρίγκαν και Θάτσερ ετοιμάζεται για μια τελική σταυροφορία ενάντια στην Αυτοκρατορία του Κακού όπως περιγράφουν την ΕΣΣΔ.

Η Αριστερά μέσα στα πλαίσια του μπλοκ των δυνάμεων της Αλλαγής προσπαθεί να κρατήσει την αυτονομία της και να συμβάλλει στη διεύρυνση των κατακτήσεων, χωρίς να μπορεί να ξεφύγει αποφασιστικά από το ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης. Στο ΚΚΕ ιδιαίτερα έντονη ήταν αυτή η τάση στην ΚΝΕ και το δυναμικό του αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ στο ΚΚΕ εσωτ. αριστερή στροφή συνιστά το 3ο Συνέδριο με την ανάδειξη του Γιάννη Μπανιά στην ηγεσία του κόμματος το 1982 και ο προσανατολισμός του στην αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η κρίση στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο και η ουσιαστική διάλυση των μεγαλύτερων οργανώσεων, αν και άνοιξε το δρόμο σε μια ορισμένη ανανέωση, στις ιδέες, στη συζήτηση και τη δράση, προσανατόλισε ένα μεγάλο τμήμα αγωνιστών προς το ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΝΕ της περιόδου αυτής είναι ίσως η πιο μαζική που υπήρξε ποτέ, με σημαντική παρουσία στην εργαζόμενη, μαθητική και φοιτητική νεολαία και την αγροτιά. Ήταν μια μαχητική οργάνωση που πολιτικοποιεί χιλιάδες νέους και διαμορφώνει μια κομμουνιστική φυσιογνωμία ανθεκτική απέναντι στις σειρήνες της εξουσίας μέσα από το σχήμα της Αλλαγής. Η αναφορά στην ιστορία του ΚΚΕ, στην ΕΣΣΔ και τον υπαρκτό σοσιαλισμό γίνεται δρόμος για αντιιμπεριαλιστική τοποθέτηση και για μια στράτευση επαναστατικού χαρακτήρα, πέρα από την παραδοσιακή γραμμή της Αριστεράς που είχε σαν ορίζοντα τον εκδημοκρατισμό.

Στην έκδοση συμπεριλαμβάνονται η Έκθεση Δράσης του απερχόμενου ΚΣ, η Απόφαση του Συνεδρίου, η ομιλία του Χ. Φλωράκη και το κλείσιμο του Σπ. Χαλβατζή, καθώς και η ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση μετά το τέλος των εργασιών.

Μπορείτε να το κατεβάσετε το βιβλίο με τα ντοκουμέντα σε μορφή pdf από εδώ:


0 Responses to “3ο συνέδριο της ΚΝΕ: ντοκουμέντα”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 40.711 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: