27
Δεκ.
12

Κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ-ΚΚΕ εσ.-ΑΑ

Μια λιγότερο γνωστή πλευρά της διαδικασίας που οδήγησε στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου ήταν οι επαφές του ΚΚΕ με το ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανανεωτική Αριστερά. Το ΚΚΕ Εσωτ.-ΑΑ προέκυψε από την αριστερή πτέρυγα του ΚΚΕ Εσωτ. με βασικό εκπρόσωπο το γραμματέα του κόμματος Γιάννη Μπανιά. Η πτέρυγα αυτή διαφώνησε με την αποκομμουνιστικοποίηση της Ανανεωτικής Αριστεράς και δε συμμετείχε στην ΕΑΡ που πρότεινε σαν μετξέλιξη του ΚΚΕ Εσωτ. ο Λ. Κύρκος και η τάση που εκπροσωπούσε. Στις 4.8.1988 έγινε συνάντηση του ΚΚΕ με το ΚΚΕ Εσωτ.-ΑΑ και η κοινή ανακοίνωση των δυο κομμάτων έδωσε την αίσθηση ότι όχι μόνο τα παλιά εμπόδια (όπως το «ΚΚΕ» στον τίτλο της Ανανεωτικής Αριστεράς) στη συνεργασία της Αριστεράς ξεπεράστηκαν, αλλά και ότι προωθείται η σύμπραξη με τις πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι είχε προγηθεί η συνάντηση Φλωράκη-Κύρκου το Μάη του 1988. Τελικά η ανακοίνωση του Κοινού Πορίσματος ΚΚΕ-ΕΑΡ έκανε σαφές ποια θα ήταν η κατεύθυνση του ενωτικού σχήματος της Αριστεράς.

Διαβάστε την

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ – ΚΚΕ Εσ.-ΑΑ

Συναντήθηκαν σήμερα, στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τη Λούλα Λογαρά, μέλος του ΠΓ, τον Γιάννη Δραγασάκη μέλος της ΚΕ και Γιώργο Σταματάκη, αναπληρ. μέλος της ΚΕ, με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά από τους Νίκο Μπίστη, Στέλιο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας.

1. Οι δύο αντιπροσωπίες έκαναν ευρεία ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις. Ιδιαίτερα σημείωσαν την παρατη­ρούμενη όξυνση σε μια σειρά μεγάλα προβλήματα του λαού και της χώρας, κάτω από τις συνθήκες και το κλίμα που διαμορφώνει ο δικομματισμός. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ακολουθώντας στην ουσία παράλληλη ή
ταυτόσημη πολιτική σε βασικά ζητήματα, καλλιεργούν ένα κλίμα τεχνητής αντιπαράθεσης με σκοπό να εγκλωβίσουν ξανά τον ελληνικό λαό σε απο­προσανατολιστικά διλήμματα. Από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτη­ριστικό και ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι χειρίζεται θέματα ζωτικής σημασίας, από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις για τις βάσεις μέχρι τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης και του εκλογικού νόμου με μοναδικό σχεδόν κριτήριο την εκλογική της επικράτηση.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες γίνεται ακόμη πιο αναγκαία η ενδυνά­μωση του ρόλου του λαϊκού παράγοντα στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις μέσα από ένα ισχυρό, πολύμορφο μαζικό κίνημα, καθώς και η συνολική ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς σε βάρος της επιρροής των κομμάτων του δικομματισμού στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Τα δύο κόμματα επιβεβαίωσαν την ανάγκη έντασης του αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την εξασφάλιση όρων ισοτιμίας για όλα τα κόμματα που θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο.

2. Κατά τη συνάντηση η συζήτηση στράφηκε ιδιαίτερα γύρω από τις εξελίξεις και τα συμπεράσματα που αφορούν το χώρο της Αριστεράς ύστερα και από τις τελευταίες διμερείς συναντήσεις και πρωτοβουλίες των διαφόρων κομμάτων και κινήσεων.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει πιο ουσιαστικός και να επισπευσθεί χρονικά. Σημαντικό βήμα στην οργάνωση και προώθηση του διαλόγου θα ήταν η πραγματοποίηση στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κοινής (πολυμερούς) συνάντησης των κομμά­των και κινήσεων της Αριστεράς. Στη συνάντηση αυτή πρέπει να οριστεί μια ορισμένη θεματολογία, να αναζητηθούν αποτελεσματικοί τρόποι οργά­νωσης της συζήτησης, εξασφάλισης της δημοσιότητας (ανοικτές δημόσιες συζητήσεις, Τύπος, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κλπ.) και συγκέντρωσης των συμπερασμάτων για να διαπιστωθούν ενδεχόμενες προγραμματικές συγκλίσεις ή διαφορές. Ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τα θέματα άμεσης πολι­τικής επικαιρότητας και στρατηγικής σημασίας, η συζήτηση αυτή θα μπο­ρούσε να συμπεριλάβει:

—Εθνικά θέματα, ελληνοτουρκικές σχέσεις, βάσεις, NATO, διεθνείς σχέσεις της χώρας.

—Κυπριακό.

—ΕΟΚ και 1992. Ο ρόλος της Αριστεράς στην Ευρώπη.

—Η ανάπτυξη της χώρας. Απασχόληση, εισοδηματική πολιτική. Περι­βαλλοντολογική προστασία.

—Το συνδικαλιστικό κίνημα, ο ρόλος και η θέση των μαζικών κοινω­νικών οργανώσεων και κινημάτων.

—Προτάσεις για θεσμικές αλλαγές. Εκδημοκρατισμός του κράτους.

—Το πρόβλημα της κυβέρνησης και της εξουσίας από τη σκοπιά της Αριστεράς. Η στάση της Αριστεράς στις ενδεχόμενες μετεκλογικές εξελί­ξεις.

—Το πρόβλημα της λαϊκής εξουσίας και ο σοσιαλισμός. Το σχέδιο και η προοπτική της μετάβασης στο σοσιαλισμό.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να προχωρήσει, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο καθεμιά δύναμη της Αριστεράς έχει ήδη αποφασίσει ή θα αποφασίσει να δώσει την επόμενη εκλογική μάχη.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε άλλη συμβολή, πρόταση ή παρατήρηση, προερχόμενη από δυνάμεις της Αριστεράς, που θα αποβλέπει στην αποτε­λεσματικότερη διεξαγωγή του διαλόγου είναι επιθυμητή και αναγκαία.

Παράλληλα προς τις διαδικασίες του διαλόγου, υπογραμμίστηκε η ση­μασία της ανάπτυξης κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

3. Οι δύο αντιπροσωπίες συζήτησαν επίσης για την πορεία των σχέ­σεων των δύο κομμάτων. Εκτιμήθηκε ότι παρά τις υπάρχουσες γνωστές διαφορές υπάρχει ένα ευρύ πεδίο βελτίωσης των σχέσεων και ανάπτυξης κοινής δράσης, το οποίο πρέπει να διανυθεί με σταθερά βήματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτίμησαν θετικά τη σημερινή συνάντηση και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διμερείς επαφές και την ανταλλαγή από­ψεων για τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν την Αριστερά και τον τόπο.

4 Αυγούστου 1988

ΚΚΕ – ΚΚΕ εσ. ΑΑ

 


0 Responses to “Κοινή ανακοίνωση ΚΚΕ-ΚΚΕ εσ.-ΑΑ”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 40.402 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: