16
Αυγ.
13

Κώστας Κάππος: Δήλωση για την κυβέρνηση Τζαννετάκη (Ιούλιος 1989)

kappos-2Ο Κώστας Κάππος (1937-2005) ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ που αναδείχτηκε στον αντιδικτατορικό αγώνα και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος για μεγάλο διάστημα, δεν ψήφισε στη Βουλή τον Ιούλη του 1989 την κυβέρνηση Τζαννετάκη που προέκυψε από τη συνεργασία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με τη ΝΔ. Με την πρωτοβουλία του αυτή εξέφρασε χιλιάδες αριστερούς και κομμουνιστές που διαφωνούσαν με μια συνεργασία χωρίς αρχές, ολέθρια για το λαό, το εργατικό κίνημα και την Αριστερά. Αν και τυπικά ήταν πράξη κομματικής απειθαρχίας, στην ουσία ήταν κίνηση συνέπειας απέναντι στις αρχές και τις αξίες του κομμουνιστικού κινήματος.

Με την ακόλουθη δήλωση στις 10 Ιούλη 1989 ο Κ. Κάππος εξήγησε γιατί προχώρησε σε αυτή την ενέργεια που τάραξε τα νερά και κατέδειξε ότι υπάρχει αντίσταση στη γραμμή συναίνεσης και ενσωμάτωσης της Αριστεράς:

Δήλωση Κ. Κάππου για την κυβέρνηση Τζαννετάκη

Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή α, β και γ αντιπροέδρων της Βουλής των Ελλήνων ψήφισα λευκό, γιατί είμαι αντίθετος στη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία.
Βεβαίως είμαι κατά της Συνεργασίας του Συνασπισμού και με το ΠΑΣΟΚ. Η δική μου θέση είναι ότι έπρεπε να διατηρηθεί η Βουλή για λίγες μέρες, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να διακοπεί η παραγραφή για τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.
Αυτό βέβαια θα αποδυνάμωνε τα επιχειχηρήματα υπέρ της απλής αναλογικής αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι το κόστος της συνεργασίας του Συνασπισμού και της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ μεγαλύτερο για την εργατική τάξη και για όλους τους εργαζόμενους. Πιστεύω επίσης, ότι η συνεργασία αυτή είναι ολέθρια για το ΚΚΕ.
Επίσης δηλώνω ότι θα ψηφίσω «παρών» κατά την ψηφοφορία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης , διότι προεκλογικά ο Συνασπισμός είχε αποκλείσει οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. θα ψηφίσω «παρών» διότι το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές «εκσυγχρονιστικές» θέσεις.
Αυτό γίνεται φανερό, αν πάρουμε υπόψη μας το κοινό πόρισμα Κ.Κ.Ε.-ΕΑΡ, που άλλαξε τη θέση του ΚΚΕ για την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ο.Κ, αποδυνάμωσε τις θέσεις για τις αμερικανικές βάσεις και το ΝΑΤΟ και στη στρατηγική και τακτική , τη θέση για την επαναστατική αλλαγή της ελληνικής κοινωνίας.
Με την απόφαση για τη μη συγκρότηση ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού με την αναγνώριση του Λεωνίδα Κύρκου σε αποκλειστικό, ουσιαστικό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Συνασπισμού στη Βουλή των Ελλήνων υποβαθμίζεται ο ηγετικός ρόλος του ΚΚΕ και κατ επέκταση της εργατικής τάξης.
Αποκορύφωμα αυτής της στάσης υποταγής είναι η στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το Συνασπισμό.
Αυτό σημαίνει ότι δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία πιστοποιητικό «δημοκρατικότητας», της ανοίγουμε το δρόμο , ώστε στις προσεχείς εκλογές να κυριαρχήσει με τις εξής συνέπειες:

1. Επιβολή του νεοσυντηριτισμού, λιτότητα για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους , περιορισμό των κοινωνικών δαπανών και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, στα μονοπώλια.

2. Εφαρμογή μιας εξωτερικής πολιτικής ανοιχτά υποταγμένης στα κελεύσματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του ΝΑΤΟ, διαιώνιση της παραμονής των αμερικανικών βάσεων στη χώρα μας.

3. Εφαρμογή αυταρχικής πολιτικής ενάντια στην εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους, για να περάσει ο νεοσυντηριτισμός, η λιτότητα και η εξάρτηση.

Οφείλω να υπογραμμίσω και πάλι, ότι ήμουν αντίθετος και στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ , για το λόγο ότι η ηγεσία του εξυπηρέτησε και εξυπηρετεί , με διαφορετικούς τρόπους τα ίδια συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού.

Κώστας Κάππος


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 41.477 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 18 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: