25
Φεβ.
14

Η ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές του Ιούνη 1989 και την κυβέρνηση Τζαννετάκη

Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεδρίασε για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιούνη του 1989 και να εγκρίνει εκ των υστέρων τους χειρισμούς που οδήγησαν στη συμμετοχή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου στην κυβέρνηση Τζαννετάκη μαζί με τη ΝΔ, κατά παράβαση κάθε πολιτικής, προγραμματικής αλλά και ηθικής δέσμευσης προκαλώντας σοκ στους αγωνιστές της Αριστεράς. Αυτή η εξέλιξη αποτύπωσε την κρίση στο ΚΚΕ και στο Συνασπισμό, όπως φαίνεται και από σχετικές αναφορές στο κείμενο της Απόφασης της ΚΕ. Δύσκολα η οργανωμένη βάση της Αριστεράς θα δέχονταν αυτή την ιστορικά καταστροφική επιλογή που οδήγησε σε ήττα το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά στην κρίση, τη διάσπαση και τον ιδεολογικό αφοπλισμό. Οι αστικές αντιλήψεις ανταγωνισμό, αγορά, ιδιωτικοποιήσεις, ευρωπαϊσμό κέρδισαν έδαφος με ολέθριες συνέπειες για τις κοινωνικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα. Η αδύναμη επιχειρηματολογία δύσκολα κρύβεται από θριαμβολογίες που ήθελαν την Αριστερά να γίνεται «αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής» που όπως φάνηκε σύντομα δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Με τον κυβερνητισμό ξεκίνησε μια πορεία που οδήγησε ακριβώς στο αντίθετο…

Τα εκλογικά αποτελέσματα και οι μετεκλογικές εξελίξεις

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ

Η Ολομέλεια εκτίμησε τα αποτελέσματα της εκλογικής μάχης και έβγαλε τα βασικά συμπεράσματα απ’ αυτή. Εκτίμησε τους χειρισμούς του ΠΓ και της ΚΕ μετά τις εκλογές και χάραξε τις κύριες κατευθύνσεις της μετεκλογικής ταχτικής, που θα προωθήσει το ΚΚΕ, στα πλαίσια του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, με προοπτική και τη νέα εκλογική αναμέτρηση το Φθινόπωρο. Συζήτησε, επίσης, τα βασικά προβλήματα ποιότητας και επιπέδου κομματικής δουλειάς, που είχαν κιόλας επισημανθεί από το 12ο Συνέδριο και τις κατοπινές Ολομέλειες της ΚΕ και αναδείχνονται με πιο επείγουσα μορφή σήμερα.

1. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 18 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

Οι ως τώρα γενικές εκτιμήσεις του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και της Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, που έχουν γίνει από τις πρώτες μέρες, ισχύουν και επιβεβαιώνονται από την παραπέρα μελέτη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Τα αποτελέσματα είναι, συνολικά, θετικά για το Συνασπισμό. Αποτελούν επιτυχία του. Η επιτυχία γίνεται πιο σημαντική, όταν παρθεί υπόψη ότι και τα δύο πρώτα κόμματα ουσιαστικά δεν πέτυχαν τους βασικούς τους στόχους και κανένα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία. Το πολιτικό σκηνικό άλλαξε σημαντικά. Δεν έγιναν, βέβαια, ριζικές πολιτικές ανακατατάξεις, μπορεί όμως να γίνει λόγος για έναρξη μιας φάσης βαθύτερων διεργασιών και αλλαγών στην πολιτική ζωή. Ο δικομματισμός δέχτηκε σοβαρό πλήγμα, χωρίς όμως ν’ αποτελεί παρελθόν.

Η Αριστερά καταξιώνεται ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη και ως αποφασιστικός παράγοντας στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής. Το κύρος της ανέβηκε με τα εκλογικά αποτελέσματα και, ιδιαίτερα, ακόμα περισσότερο με τις μετεκλογικές πρωτοβουλίες της. Η εικόνα της στη συνείδηση πλατιών λαϊκών μαζών βελτιώθηκε σημαντικά.

Το ποσοστό στις ευρωεκλογές, αν και υψηλότερο απ’ ό,τι στις εθνικές, είναι λίγο μικρότερο από το αντίστοιχο του 1984. Είχε την επίδραση του σ’ αυτό η πολύ περιορισμένη ειδική δουλειά. Ένα τμήμα των ψηφοφόρων, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές, προτίμησε στις ευρωεκλογές άλλες πολιτικές κινήσεις, πριν απ’ όλα οικολογικές.

Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμιστεί ότι αν έλειπαν όχι μόνο οι γενικές αδυναμίες, αλλά και κάποιες συγκεκριμένες ελλείψεις στη δουλειά του Κόμματος, στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, θα μπορούσαμε να συμβάλουμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη εκλογική αύξηση του Συνασπισμού.

Η άνοδος της εκλογικής δύναμης του Συνασπισμού δεν ήταν ποσοτικά σημαντική. Πρέπει, όμως, να παρθούν υπόψη μερικοί παράγοντες, που έδρασαν αρνητικά για μια μεγαλύτερη εκλογική αύξηση του Συνασπισμού. Το όλο κλίμα υποβάθμισης του πολιτικού λόγου, το όργιο ρουσφετιού, η κινδυνολογία κλπ. επηρέασαν την ψήφο των πολιτών. Επηρέασε, επίσης, η αντοχή και η προσαρμοστικότητα που έδειξε το αντιδεξιό σύνδρομο, παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί. Καθώς και το γεγονός ότι δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πρωτοφανής σε αποπροσανατολιστικά, δημαγωγικά μέσα, προεκλογική αντιπαράθεση και πόλωση. Δυσκολίες επέφερε, ταυτόχρονα, η καθυστέρηση στη δημιουργία του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, γεγονός που, πέρα από τ’ άλλα, αξιοποιούσαν οι αντίπαλοί του για να καλλιεργούν έντεχνα την άποψη περί ευκαιριακού προεκλογικού σχήματος.

Το ΠΑΣΟΚ υπέστη σ’ αυτές τις εκλογές σημαντική μείωση των δυνάμεων του. Ωστόσο, παρά την ήττα του, διατήρησε ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, όμως, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ερμηνευτεί και σαν συγκατάθεση στην πολιτική και τις μεθόδους που ακολούθησε η ηγεσία του. Περισσότερο αποτελεί έκφραση αντίθεσης ενός κόσμου στην επάνοδο της ΝΔ, που δεν μπόρεσε να πειστεί για το ρόλο και την προοπτική του Συνασπισμού.

Στις εκλογές η ΝΔ παρουσίασε άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό. Η άνοδος αυτή εκφράζει κυρίως την απογοήτευση λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην πολιτική και τις πρακτικές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική άνοδος της ΝΔ δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί απλουστευτικά, ότι εκφράζει μια αντίστοιχη ενίσχυση της επιρροής νεο-συντηρητικών απόψεων μέσα στην ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο που η προεκλογική διαπάλη δεν στράφηκε κυρίως στην αντιπαράθεση διαφορετικών πολιτικών, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, στον τρόπο διακυβέρνησης με κεντρικό άξονα τα σκάνδαλα και τα φαινόμενα σήψης στην πολιτική ζωή.

Η βαθύτερη επεξεργασία των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών και των ευρωεκλογών είναι απαραίτητη και θα συνεισφέρει στην εξαγωγή παραπέρα σημαντικών συμπερασμάτων για την πολιτική κατάσταση και τις κοινωνικές διεργασίες, για τις προοπτικές του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, για τη δουλειά και την ανάπτυξη του ΚΚΕ.

2. Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

2.1. Η ουσιαστική συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου αποτέλεσε μια μεγάλη συνεισφορά του Κόμματος που προωθεί σημαντικά τις κατευθύνσεις του 12ου Συνεδρίου του. Σε μια δύσκολη περίοδο για το κομμουνιστικό και αριστερό κίνημα στην καπιταλιστική Ευρώπη, το κόμμα μας έδειξε ζωτικότητα, δύναμη πρωτοβουλιών και τάση ανάκαμψης της επιρροής του και του ρόλου του. Πρόκειται για μια πολύ παραγωγική περίοδο στη ζωή του Κόμματος παρά τις αδυναμίες που εμφανίστηκαν. Αν δεν προχωρούσαμε αποφασιστικά σ’ αυτό το δρόμο θα χάναμε ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης μας στις πολιτικές εξελίξεις και ανάπτυξης της επιρροής μας στην κοινωνία.

Το ΚΚΕ ειδικότερα, συνέβαλε ουσιαστικά με την πολιτική, τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες του:

α) Στη γρήγορη οικοδόμηση του Συνασπισμού, στην αντοχή και τη συνοχή του και στη λύση απ’ αυτόν μιας σειράς κρίσιμων οργανωτικών και πολιτικών ζητημάτων, που αφορούσαν τη φυσιογνωμία, το Πρόγραμμα και την οργανωτική του συγκρότηση.

β) Στην εκστρατεία για την προβολή στο λαό του προσώπου και των θέσεων του Συνασπισμού που γενικά πρέπει να κριθεί ικανοποιητική και στην έκταση και στην κατεύθυνση της, παρά τις καθυστερήσεις και την κάμψη που σημείωσε σε ορισμένα διαστήματα.

γ) Στην ευρύτητα τόσο του ίδιου του Συνασπισμού με τη συνεισφορά προοδευτικών δυνάμεων που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, όσο και στην ευρύτητα των εκλογικών συνεργασιών του Συνασπισμού και των ψηφοδελτίων του. Παρά τις προσπάθειες που έγιναν ώστε ο Συνασπισμός να εμφανιστεί σαν μια συνεργασία αποκλειστικά του ΚΚΕ και της ΕΑΡ, έγινε, σε μεγάλο βαθμό, δυνατό να δοθεί στο λαό το πραγματικό εύρος του Συνασπισμού και των συνεργασιών του.

2.2. Το Κόμμα και οι οργανώσεις του έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις στην εκλογική μάχη του Συνασπισμού. Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει θερμά τα μέλη, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, που με αυτοθυσία μόχθησαν για την εκλογική επιτυχία του Συνασπισμού.

Το κόμμα μας μέσα απ’ αυτήν την εκλογική μάχη απόχτησε νέα και πλούσια πείρα στην προώθηση της πολιτικής των συμμαχιών. Πλούτισε την πολιτική του σκέψη και. συνεισφορά. Απόδειξε ότι μπορεί να σταθεί μ’ επιτυχία σε δύσκολες πολιτικές και ιδεολογικές αναμετρήσεις.

Η ιδεολογική προπαγανδιστική προσπάθεια του Κόμματος ήταν γενικά ικανοποιητική. Ο «Ριζοσπάστης» σήκωσε μ’ επιτυχία ένα μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας. Σημαντική συμβολή στην εκλογική μάχη αποτέλεσε η λειτουργία, από το Γενάρη του ’89, του «902».

Τα αποτελέσματα των εκλογών ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση των κομματικών οργανώσεων, την εμπιστοσύνη των μελών και οπαδών μας στην πολιτική του Κόμματος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τις μετεκλογικές εξελίξεις, αποτελούν ασφαλώς, πρόσθετα στοιχεία που διευρύνουν τη γερή βάση για να περάσει το Κόμμα σε μια άλλη ποιότητα δουλειάς.

2.3.     Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας έγιναν φανερές μια
 σειρά αδυναμίες στην κομματική δράση που έχουν μονιμότερες αιτίες. Οι 
πιο βασικές απ’ αυτές είναι οι παρακάτω με βάση και τις διαπιστώσεις των
 κομματικών οργανώσεων:

  • Ο αέρας που έδωσε η πρώτη εμφάνιση του Συνασπισμού δεν αξιοποιήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό για άμεσο άνοιγμα στο λαό. Πέρα από αντικειμενικές δυσκολίες, σοβαρό, ρολό έπαιξε η λειψή αφομοίωση, από ένα τμήμα του κομματικού δυναμικού, της πολιτικής μας για το Συνασπισμό και της πολιτικής των συμμαχιών του Κόμματος. Ορισμένες λαθεμένες τοποθετήσεις και ενέργειες στο χώρο της ΚΝΕ αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα.
  • Οι γενικότερες αδυναμίες στη λειτουργία των κομματικών οργανώσεων οδήγησαν και σε μη έγκαιρη και πλήρη στράτευση όλων των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων. Τελικά, μόλις το τελευταίο 15ήμερο έγινε δυνατό να δραστηριοποιηθεί πλήρως το μεγαλύτερο μέρος του κομματικού δυναμικού.
  • Φάνηκε πιο έντονα η ανάγκη να δυναμώσουν οι δεσμοί των κομματικών οργανώσεων με το λαό, πράγμα που θα διευκόλυνε πολύ να ξεπεραστεί ο καμπανιακός τρόπος και να οργανωθεί η συγκεκριμένη ατομική δουλειά των κομματικών μελών, οπαδών και φίλων (ατομικές συζητήσεις, συσκέψεις, κλπ.).
  • Πολλά μέλη και στελέχη συναντούσαν σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες να τεκμηριώσουν τις θέσεις του Συνασπισμού, να προβάλουν πειστικά την εναλλακτική λύση που πρότεινε ο Συνασπισμός. Ο πολιτικός λόγος πολλών ομιλητών δεν ήταν, όσο χρειαζόταν, πειστικός και ποιοτικά ανεβασμένος.
  • Σημαντική (ίσως η κύρια σ’ αυτή την εκλογική μάχη) αδυναμία ήταν η χαμηλή δουλειά στη νεολαία, και πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια των εκλογών. Παρά τις προσπάθειες, δεν έγινε δυνατό να δημιουργηθεί στη νεολαία ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ του Συνασπισμού. Οι κομματικές οργανώσεις δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει την ευθύνη που έχουν για τη νεολαία και τα προβλήματα της, με αποτέλεσμα να μη δώσουν παντού την ανάλογη σημασία ή να την αναθέσουν αποκλειστικά στις δυνάμεις της ΚΝΕ.

2.4.    Ο Συνασπισμός μετά τις εκλογές έχει περάσει σε μια νέα φάση της ανάπτυξης του, που απαιτεί ταυτόχρονα ουσιαστικές προσπάθειες για την καλύτερη, αποτελεσματικότερη και μόνιμη συγκρότηση του.

Στη νέα αυτή φάση ανάπτυξης του Συνασπισμού, το ΚΚΕ και οι οργανώσεις του καλούνται να συμβάλουν:

—     Στη σταθεροποίηση των δυνάμεων του Συνασπισμού και τη διεύρυνση τους, ιδιαίτερα, από τον ευρύτερο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο.
Στη συνέχιση των πρώτων βημάτων ανοίγματος του Συνασπισμού προς
τον οικολογικό χώρο και στην από κοινού προώθηση ριζοσπαστικών μαζικών οικολογικών κινημάτων και πρωτοβουλιών. Στην ενίσχυση, επίσης,
των προσπαθειών για διάλογο, συνεργασία και κριτική, έστω, υποστήριξη
του Συνασπισμού από τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

— Στο άνοιγμα του Συνασπισμού μέσα στους αγώνες, στα μαζικά κινήματα, τους μαζικούς φορείς και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Ο ρόλος του Συνασπισμού θα γίνει μεγαλύτερος και ουσιαστικότερος όσο καταπιάνεται με τα κοινωνικά προβλήματα και παίρνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση τους και δεν περιορίζεται σ’ έναν εκλογικό μηχανισμό που ασχολείται μόνο με τα θέματα των κεντρικών πολιτικών εξελίξεων.

— Στην αξιοποίηση, στο μέγιστο δυνατό βαθμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού και μέσα και έξω από τη Βουλή, γεγονός που αποκτάει ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες.

— Στη μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση του Προγράμματος του Συνασπισμού με επεξεργασίες κατά τομείς και μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς.

— Στη δραστική αλλαγή του κλίματος και των σχέσεων της Αριστεράς με τη νεολαία, ώστε να αντιστραφούν οι πολιτικοί προσανατολισμοί της σε όφελος του Συνασπισμού και σε βάρος της συντηρητικής παράταξης.

— Στη σταθεροποίηση και παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων και των δεσμών του Συνασπισμού με τις γυναίκες, αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες που άνοιξε το εκλογικό αποτέλεσμα.

—     Στη μελέτη και λύση των νέων προβλημάτων συγκρότησης και
οργάνωσης του Συνασπισμού, που παίρνουν νέες διαστάσεις από τον ανεβασμένο ρόλο και τις προοπτικές παραπέρα ανάπτυξης του Συνασπισμού.

3. Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών δημιούργησαν μια διαφορετική κατάσταση. Η πολιτική ζωή μπήκε σε νέα φάση. Η περίοδος των αυτοδυναμιών διακόπηκε και ήρθε στο προσκήνιο η ανάγκη για δημιουργία κυβερνήσεων συνεργασίας. Οι τακτικές επιλογές, οι χειρισμοί του Κόμματος και του Συνασπισμού αποκτούσαν πρωταρχική σημασία.

Στις συνθήκες αυτές, το ΚΚΕ συνέβαλε, στα πλαίσια του Συνασπισμού, σε μια ουσιαστική παρουσία της Αριστεράς και έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του κυβερνητικού προβλήματος. Το κόμμα μας και ο Συνασπισμός άσκησαν με υπευθυνότητα και τόλμη την πολιτική τους παρέμβαση. Βρέθηκαν στο κέντρο των εξελίξεων και διατήρησαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Συνασπισμός απόδειξε την ικανότητα του να βρίσκει θετικές διεξόδους με βάση τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων και να αναπροσαρμόζει με ταχύτητα την τακτική του χωρίς να εγκλωβίζεται σε στερεότυπα. Και ταυτόχρονα, μέσα και από τις γρήγορες εναλλαγές της τακτικής του, το Κόμμα διεύρυνε αντικειμενικά τον ορίζοντα του χώρου που απευθύνεται και ήρθε σε ουσιαστική επικοινωνία με νέα τμήματα του λαού.

3.1. Η Κεντρική Επιτροπή αυτό το διάστημα ασχολήθηκε επανειλημμένα και συζήτησε τις κάθε φορά τακτικές επιλογές που το ΚΚΕ υποστήριζε στο Συνασπισμό. Οι μετεκλογικές προτάσεις και πρωτοβουλίες του Συνασπισμού έπαιρναν υπόψη τους το συγκεκριμένο συσχετισμό δυνάμεων για την αντιμετώπιση του κυβερνητικού θέματος. Από τις εκλογές το πολιτικό σκηνικό άλλαξε, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την υλοποίηση του κεντρικού προεκλογικού στόχου του Συνασπισμού για δημοκρατική προοδευτική κυβέρνηση. Παρά την κάποια ανταπόκριση που είχε το εκλογικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, τελικά, δεν προκύψαν σ’ αυτή τη φάση θετικές ανακατατάξεις στο χώρο αυτό. Τον έλεγχο των κινήσεων εξακολουθεί να τον έχει η ίδια ηγετική του ομάδα. Στη Βουλή δεν διαμορφώθηκε φερέγγυα προοδευτική πλειοψηφία, αφού, εκτός των άλλων, ένας ορισμένος αριθμός βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι υπό κατηγορία.

Η δυσκολία από τη μη ύπαρξη δυνατοτήτων για την προώθηση μιας προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης, έφερνε με πολύ μεγαλύτερη ένταση στην ημερήσια διάταξη τα αιτήματα της μη παραγραφής των σκανδάλων και της κάθαρσης. Ο Συνασπισμός στο Πρόγραμμα και στη Διακήρυξη του τα τοποθετούσε προεκλογικά στις σωστές τους διαστάσεις. Στις συγκεκριμένες μετεκλογικές συνθήκες, έτσι ή αλλιώς, τα αιτήματα αυτά έγιναν απολύτως κυρίαρχα. Και αυτό δεν μπορούσε να μην το πάρει υπόψη του ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου.

Στη βάση αυτών των σκέψεων και μπροστά στη μη δυνατότητα προώθησης της προοδευτικής δημοκρατικής κυβέρνησης, το κόμμα μας δεν πέρασε στην απραξία και δεν άφησε τους αντιπάλους του να ελέγξουν τις εξελίξεις, με την Αριστερά στη γωνία. Συνέβαλε και υποστήριξε την πατριωτική πρωτοβουλία του Συνασπισμού για κυβέρνηση της ευρύτατης αποδοχής που θα απέτρεπε την απειλή παραγραφής των σκανδάλων, θα ξεκινούσε την κάθαρση, θα αποκαθιστούσε την ομαλή δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, θα διατηρούσε το βιοτικό επίπεδο του λαού και θα οδηγούσε τη χώρα σε αδιάβλητες εκλογές. Κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς, που θα προωθούσε με αδιάβλητο και νομικά αδιαμφισβήτητο τρόπο το θέμα της κάθαρσης. Η άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα δημιουργούσε ευνοϊκότερες συνθήκες στην προώθηση του σταθερού και αμετάθετου στόχου του Συνασπισμού, για προοδευτική κυβέρνηση και μια νέα. προοδευτική πορεία της χώρας.

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επέμεινε σε μια κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού με χαρακτηριστικά, υποτίθεται, μακράς πνοής, με αποκλεισμό μέχρι τέλους της ΝΔ. Ουσιαστικά, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ήθελε ή να οδηγήσει τα πράγματα σε πλήρες αδιέξοδο για να μας επιρρίψει τις ευθύνες, ή να παγιδέψει το Συνασπισμό σε μια κυβέρνηση συγκάλυψης υπό το εκβιαστικό δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά. Η πολιτική της βασιζόταν στο ότι τελικά θα υποτασσόμασταν στον εκβιασμό στο όνομα του αντιδεξιισμού.

Άλλη επιλογή που ο Συνασπισμός είχε μπροστά του ήταν η άμεση προσφυγή σε εκλογές πριν τη συγκρότηση της Βουλής σε Σώμα. Αυτή η επιλογή δεν μπορούσε να προσφέρει θετικές διεξόδους. Θα έμεναν πολλά παράθυρα ανοιχτά για την παραγραφή των αδικημάτων, θα στρεφόμασταν ενάντια στο λαϊκό αίσθημα που δεν ήθελε εκλογές και θα φόρτωναν την ευθύνη στο Συνασπισμό. Θα υπονομευόταν στη λαϊκή συνείδηση η απλή αναλογική, θα φαινόταν αναποτελεσματικός και τελικά επιζήμιος ο λεγόμενος ρυθμιστικός ρόλος της Αριστεράς. Θα υπονομευόταν μακροπρόθεσμα η λογική των κυβερνήσεων συνεργασίας, θα ισχυροποιούνταν ο δικομματισμός και η λογική της αυτοδυναμίας. Θα έβγαινε από τις εκλογές αυτοδύναμη η ΝΔ.

Από τη στιγμή που η ΝΔ έκανε αναδίπλωση,-προτείνοντας πρωθυπουργό τον Τζαννετάκη, ο οποίος τόνισε τον ανοιχτό χαρακτήρα της κυβέρνησης του, ήταν φανερό ότι η καλύτερη δυνατή λύση ήταν η στήριξη κυβέρνησης Τζαννετάκη. Πολύ περισσότερο, που το βασικό μέρος του πλαισίου της κυβέρνησης που προτείναμε, το δέχτηκε η ηγεσία της ΝΔ, καθώς και τον προσωρινό, μεταβατικό της χαρακτήρα. Η συμμετοχή του Συνασπισμού στα δύο υπουργεία που αφορούν την κάθαρση και το αδιάβλητο των εκλογών, προσδιορίζει, ουσιαστικά και συμβολικά, τόσο το χαρακτήρα της στήριξης μας στην κυβέρνηση, όσο και τον ίδιο το χαρακτήρα της.

Βασικές κατευθύνσεις στη νέα κατάσταση.

3.2. Στην κατάσταση που διαμορφώνεται, το κόμμα μας χρειάζεται με πολύ μεγάλη προσοχή να χαράξει παραπέρα την τακτική του και να πάρει έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη νέα προεκλογική περίοδο. Προς αυτή. την κατεύθυνση, το κόμμα μας στα πλαίσια του Συνασπισμού πρέπει:

— Να παίρνει δραστικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή και στο μαζικό κίνημα, για να δίνεται ώθηση στην κάθαρση, στη δημοκρατική αναδιοργάνωση, στην άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου και στην προώθηση ορισμένων θεσμικών μέτρων υπέρ της διαφάνειας και των κατακτήσεων των εργαζομένων, για την προστασία του βιοτικού επιπέδου του λαού, του περιβάλλοντος κλπ.

— Να ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση μέσα από τη Βουλή και το μαζικό κίνημα, ιδιαίτερα στους δημόσιους οργανισμούς, για την προώθηση ρεαλιστικών στόχων και την αυστηρή εφαρμογή των προγραμματικών δεσμεύσεων.

— Να είναι σε διαρκή και ουσιαστική αντιπαράθεση με τη συντηρητική πολιτική στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Να δείχνει τα αντικειμενικά όρια της ΝΔ και στο θέμα της κάθαρσης (συμφέροντα που αντιπροσωπεύει, δομές και θεσμοί).

— Ν’ αποκαλύπτει τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ που θυμήθηκε τώρα πολλά από εκείνα που πολεμούσε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ν’ αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες στη Βουλή για την προώθηση ορισμένων θεσμικών μέτρων.

3.3. Ο ρόλος που διαδραμάτισαν το ΚΚΕ και η Αριστερά στις μετεκλογικές εξελίξεις, όχι μόνο ανέβασαν κατακόρυφα το κύρος τους αλλά και ανοίγουν πολύ καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Με τη συγκεκριμένη επιλογή τους στο κυβερνητικό πρόβλημα, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός όχι μόνο έδωσαν την καλύτερη δυνατή λύση στις συγκεκριμένες συνθήκες, αλλά και επέφεραν ένα νέο ισχυρό πλήγμα στα εκβιαστικά διλήμματα και το αντιδεξιό σύνδρομο.

Με την επιλογή αυτή ενισχύεται η προοπτική ενός κυβερνητικού ρόλου της Αριστεράς και «νομιμοποιείται» αυτός ο ρόλος στη συνείδηση των πιο πλατιών στρωμάτων. Σπάζουν αντικομμουνιστικές προκαταλήψεις και κλονίζονται εμφυλιοπολεμικά πλέγματα. Πλήττονται πλαστές διαχωριστικές γραμμές και σημειώνονται ουσιαστικά βήματα για την αποκατάσταση των πραγματικών και σύγχρονων διαχωρισμών, με βάση πρακτικές, θέσεις και προγράμματα. Παρά τις πρώτες επιφυλάξεις ορισμένων τμημάτων της αριστερής και προοδευτικής κοινής γνώμης γ’ αυτή την τολμηρή κίνηση μας, στην πορεία πολλοί θα ξανασκεφτούν και θ’ αφομοιώσουν το θετικό χαρακτήρα της. Θα συνειδητοποιήσουν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να είναι συμπλήρωμα των κάθε φορά ενδιάμεσων δυνάμεων στο όνομα του αντιδεξιισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εργαστούμε για την απομόνωση της αυριανοτομπρικής έκφρασης της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, να διευρύνουμε την επαφή με τα πιο προωθημένα τμήματα του, ώστε να επιταχυνθούν θετικές διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στον κόσμο που το ακολουθεί και το ψήφισε. Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο αυτό ότι η στήριξη μας στο μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα του κ. Τζαννετάκη για την κάθαρση, δεν σημαίνει ιδεολογικό ή πολιτικό συμφιλιωτισμό με τη ΝΔ. Να τονίσουμε ότι με το ξεπέρασμα της στείρας παρελθοντολογίας και την καθιέρωση δημοκρατικότερων κανόνων πολιτικής αντιπαράθεσης, γίνεται πιο ανοιχτή, πιο καθαρή, πιο ταξικά προσδιορισμένη η σύγκρουση της αριστερής με τη συντηρητική πολιτική. Και κυρίως, να πείσουμε ότι η αποφασιστική ενίσχυση του Συνασπισμού αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για ν’ ανασυνταχθεί στην πορεία ο προοδευτικός χώρος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό εξουσίας, ικανό να κερδίσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για μια νέα, προοδευτική πορεία της χώρας.

4. ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Στο διάστημα αυτό, τα μεγάλα βήματα που σημειώθηκαν στο πεδίο της πολιτικής πρακτικής του Κόμματος (Συνασπισμός, πολιτικές πρωτοβουλίες, εκλογική τακτική, παρέμβαση του στις μετεκλογικές εξελίξεις), δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχες προόδους στη λειτουργία του Κόμματος. Αυτό έχει εξελιχθεί σε αδύνατο κρίκο της κομματικής δράσης. Έτσι, το σκέλος των κατευθύνσεων του 12ου Συνεδρίου που αφορούν το Συνασπισμό και την πολιτική σκέψη του Κόμματος προχωρεί αποφασιστικά, ενώ μένει πίσω η υλοποίηση των κατευθύνσεων που αφορούν την ποιοτική στροφή του Κόμματος, πριν απ’ όλα την ενεργοποίηση των κομματικών στελεχών και μελών, την ανάπτυξη των δεσμών τους με το λαό, τη βελτίωση της ιδεολογικής δουλειάς. Η αναντιστοιχία αυτή μειώνει τη δυναμική του Συνασπισμού και του λαϊκού κινήματος, κινδυνεύει να αφήσει το Κόμμα πίσω από τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις και μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει αρνητικές επιπτώσεις.

Η συμβολή του Κόμματος στη συγκρότηση του Συνασπισμού αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία. Ενίσχυσε το ρόλο του στην κοινωνία, δυνάμωσε την παρέμβαση και την πρωτοβουλία του στην πολιτική ζωή. Ο πρωτοποριακός όμως ρόλος του ΚΚΕ στο σημερινό επίπεδο των αναγκών, απαιτεί σημαντικά ποιοτικά βήματα στην καθοδηγητική και οργανωτική του δουλειά, στην ιδεολογική του επάρκεια και στη σχέση του με την κοινωνία, τα κινήματα και τους αγώνες. Η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων δεν πρέπει να αναστείλει την αλλαγή αυτή.

Ορισμένα επείγοντα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Κόμμα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, είναι:

α) Ολόπλευρη πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική στήριξη του Συνασπισμού και των πολιτικών πρωτοβουλιών του. Βαθύτερη και πιο συγκεκριμένη αναλυτική επεξεργασία της αντίληψης μας για την αυτοτελή πολιτική, ιδεολογική, οργανωτική ανάπτυξη του Κόμματος σε σχέση με την άμεση ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων οικοδόμησης και ανάπτυξης του Συνασπισμού. Εκλογική ετοιμότητα του Κόμματος.

β) Βαθύτερη επεξεργασία των ιδεολογικών προβλημάτων που συνδέονται με την περεστρόικα, τις αλλαγές και τα φαινόμενα κρίσης στις σοσιαλιστικές χώρες, τη στάση μας απέναντι τους, τις σύγχρονες επεξεργασίες μας για το σοσιαλισμό στην πραγματικότητα της χώρας μας, τις αλλαγές που σημειώνονται στο σύγχρονο κόσμο και στη σκέψη του παγκόσμιου κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος.

γ) Ανασυγκρότηση της δουλειάς στα καθοδηγητικά όργανα του κομματικού μηχανισμού.

Το ΠΓ χρειάζεται να ανεβάσει την απόδοση του, την καθοδηγητική του επάρκεια, την ετοιμότητα του στα νέα προβλήματα του Κόμματος και του κινήματος, την ευελιξία και ταχύτητα στη δραστηριότητα του, το πολιτικό του κύρος και τη δημόσια εμφάνιση του στην πολιτική ζωή και την κοινωνία. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να επανεξεταστεί ο ρόλος της Γραμματείας και ο συσχετισμός της δράσης της με το ΠΓ.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού, κατ’ αρχήν της ΚΕ. Αξιολόγηση των στελεχών με κριτήριο την πολύπλευρη απόδοση τους και την ικανότητα προσφοράς τους στις νέες συνθήκες.

δ) Δραστικά πολιτικοϊδεολογικά και οργανωτικά μέτρα πρέπει να παρθούν για το άνοιγμα του Κόμματος στη νεολαία και πιο συγκεκριμένα για το ξεπέρασμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΚΝΕ, για ν’ ανταποκριθεί στο ρόλο της στις νέες συνθήκες και την πραγματικότητα του Συνασπισμού.

Ιούλης 1989

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


0 Responses to “Η ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές του Ιούνη 1989 και την κυβέρνηση Τζαννετάκη”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 40.711 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: