22
Ιολ.
14

Απόφαση του ΚΣ της ΚΝΕ (21.9.1989)

Στις 21.9.1989 συνεδρίασε έκτακτα το ΚΣ της ΚΝΕ μετά μπροστά στην κρίση που δημιουργήθηκε στην οργάνωση με αφορμή τις εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή και την ανοιχτή διαφοροποίηση από τη μειοψηφία του Γραφείου  του ΚΣ με τη στήριξη της ηγεσίας του ΚΚΕ. Φυσικά το θέμα δεν ήταν μόνο ο αυτοτελής χαρακτήρας του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αντί για κάποιο είδος νεολαιίστικης εκδήλωσης του Συνασπισμού. Αυτά ήταν η αφορμή καθώς η αιτία ήταν οι έντονες διαφωνίες στους κόλπους της ΚΝΕ κυρίως, αλλά και του ΚΚΕ με το Συνασπισμό και τις επιλογές του, αλλά και την πορεία της Περεστρόικα στην ΕΣΣΔ.

Η ηγεσία της ΚΝΕ επιχείρησε, όπως αποτυπώνεται και στην απόφαση του ΚΣ να οργανώσει μια ανοιχτή και δημοκρατική συζήτηση, να υπερασπιστεί την οργανωτική αυτοτέλεια της οργάνωσης,, αλλά και τη σχέση της με το ΚΚΕ, παρά τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις. Έτσι αποφάσισε την προκήρυξη έκτακτου συνέδριου.

Στη συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στο Γραμματέα του ΚΣ Γιώργο Γράψα, ενώ απείχαν μέλη του ΚΣ προσανατολισμένα στη ηγεσία του ΚΚΕ

Η ηγεσία του ΚΚΕ απαίτησε να γίνει η συνεδρίαση αυτή του ΚΣ δείχνοντας ότι είχε επιλέξει την όξυνση της κρίσης και το οργανωτικό ξεκαθάρισμα, όπως αποτυπώνεται και στην Απόφαση της Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσίευτηκε στο Ριζοσπαστη στις 22..9.1989.

Το κείμενο της Απόφασης του ΚΣ της ΚΝΕ όπως δημοσιεύτηκε στον «Οδηγητή», νο 754, 22.9.1989

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Κ.Σ.ΤΗΣ ΚΝΕ

1. Το ΚΣ της ΚΝΕ συνήλθε έκτακτα για να εξετάσει ορισμένες σοβαρές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που έχουν στο κέντρο τους την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Τόσο τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, όσο και o κόσμος της Aριστεράς παρακολουθώντας με ενδιαφέρον και με αίσθημα ανησυχίας τις εξελίξεις κατανοούν συγχρόνως ότι η έκβαση αυτής της κρίσης θα είναι καθοριστική για το παρόν και το μέλλον του ΚΚΕ και της Αριστεράς, για τις σχέσεις τους με τη νεολαίας.

Όλες αυτές τις μέρες το ΚΣ της ΚΝΕ αντιμετώπισε την κατάσταση με βαθύ αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στο κόμμα όσο και έναντι στα μέλη και τα στελέχη της με βασικό κριτήριο τη διαφύλαξη της ενότητας της ΚΝΕ σαν αναγκαίας προϋπόθεσης για τη συνέχιση της ανάπτυξης και της δράσης της. Σε αντίθεση με ενέργειες σαν αυτή της «δήλωσης των 5 μελών του Γραφείου του Κ.Σ» που μόνο αντίθετα αποτελέσματα μπορούν να έχουν. Γι’ αυτό με ψυχραιμία και ωριμότητα προσπάθησε να αποφύγει οποιαδήποτε κίνηση ή ενέργεια θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι δυνάμεις της συντήρησης, που βλέπουν στη διάλυση και τη συκοφάντηση της ΚΝΕ ένα ακόμα μέσον για το ευκολότερο πέρασμα της πολιτικής τους, που προσδοκούν και εύχονται μια τέτοια εξέλιξη, θέλοντας να σημειώσουν ένα σοβαρό πλήγμα στην αντίσταση του κόσμου της Αριστεράς, στις συντηρητικές πολιτικές επιλογές που ετοιμάζονται.

Πιστεύαμε βαθιά ότι τέτοια ακριβώς κριτήρια θα καθοδηγούσαν και την αναγκαία, από τις περιστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, παρέμβαση του ΚΚΕ.

2. Το ΚΣ. της ΚΝΕ θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένο να πάρει θέση απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και στα πολύ σοβαρά ζητήματα που βάζει η απόφαση της ΚΕ, για την καθαίρεση ουσιαστικά του ΚΣ και το διορισμό καινούργιου «οργάνου» με τη μορφή της λεγόμενης «προσυνεδριακής επιτροπής».

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά και πραχτικά οδηγεί στη διάσπαση της οργάνωσης. Ανοίγει το δρόμο για ένα βαθύ και ιστορικό χάσμα στην επαφή του ΚΚΕ και της Αριστεράς με την ελληνική νεολαία, χάσμα που το πραγματικό του ξεπέρασμα θα ‘ναι υπόθεση όχι λίγων μηνών αλλά δεκαετιών. Συγχρόνως τέτοιες αποφάσεις βρίσκονται σε αντίθεση με το καταστατικό της ΚΝE αλλά και του ΚΚΕ.

Απέναντι σε μια τόσο σοβαρή ενέργεια το ΚΣ αισθάνεται την υποχρέωση να τοποθετηθεί:

α. Το ΚΣ. της ΚΝΕ έχει αποδείξει με έργα και όχι με λόγια, ότι ξέρει να σέβεται τις αποφάσεις της ΚΕ του ΚΚΕ ακόμα και όταν δεν συμφωνεί πλήρως. Πάνω απ’ όλα το ΚΣ σέβεται και τιμά το πρόγραμμα και το καταστατικό του ΚΚΕ, το καταστατικό της ΚΝΕ και τις αποφάσεις του Συνεδρίου της, που στέκονται πάνω από οποιοδήποτε καθοδηγητικό όργανο, συμπυκνώνοντας τη συλλογική θέληση όλων των μελών και στελεχών της ΚΝΕ, των μελών του ΚΚΕ που δουλεύουν σ’ αυτήν. Η ΚΝΕ είχε και θα έχει σαν οδηγό της δράσης της τις αποφάσεις του 4ου Συνεδρίου της, που ψηφίστηκαν ομόφωνα μέσα από τις πιο πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες, που φυσικά διαμορφώθηκαν στα πλαίσια της πολιτικής του ΚΚΕ.

Η ΚΝΕ είχε και θα έχει υπεύθυνα καθοδηγητικά όργανα. Το ΚΣ. της ΚΝΕ, που εξέλεξε το Γραφείο και το Γραμματέα του, σε συνεννόηση με το Π.Γ. του Κόμματος, εκλέχτηκε από το Συνέδριό της. Τα όργανα της ΚΝΕ θα λογοδοτήσουν στο επόμενο Συνέδριο της με βάση τη δράση που θα αναπτύξουν. Ασφαλώς και η τωρινή τόσο σοβαρή απόφαση της ΚΕ θα συζητηθεί σ’ όλη την κλίμακα της οργάνωσης.

β. Πιστεύουμε ότι η κομματικότητα του καθένα δεν κρίνεται κυρίως στα λόγια αλλά στην πράξη, από το μέγεθος της συνεισφοράς του στην ενίσχυση της ακτινοβολίας και της δύναμης του ΚΚΕ στο χώρο της ευθύνης του. Η ΚΝΕ στα 21 χρόνια της δράσης της ανέδειξε ολόκληρες γενιές νέων μαχητών του κομμουνιστικού κινήματος. Και σήμερα η επιρροή και η οργανωμένη δύναμη του ΚΚΕ στη νεολαία ξεπερνά κατά πολύ την αντίστοιχη στην ελληνική κοινωνία. Ασφαλώς αυτό οφείλεται τόσο στην ιστορία όσο και στο σημερινό πολιτικό ρόλο του ίδιου του ΚΚΕ. Όμως κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει την καθοριστική συμβολή που έχει και σ’ αυτό και η ΚΝΕ.

Όμως σήμερα, εμφανίζονται πολλά προβλήματα στην ανάπτυξη της επιρροής των αξιών της εργατικής τάξης, που εκφράζει το ΚΚΕ στις πλατιές μάζες της νεολαίας. Αυτή η κατάσταση εκφράζεται έντονα στην δράση της ΚΝΕ, αλλά και στη λειτουργία της και στους προβληματισμούς που υπάρχουν στα μέλη και τα στελέχη της. Πιστεύουμε πως με ανοιχτά μάτια πρέπει να δούμε τις αιτίες που γεννούν αυτά τα προβλήματα, που θέτουν με οξύ τρόπο ερωτήματα όχι απλά για την αποτελεσματικότητα της δράσης της ΚΝΕ αλλά γενικότερα για τη σχέση της Αριστεράς με την σημερινή νεολαία, τη δυνατότητα να εμπνεύσει με τα ιδανικά της. Πάνω απ όλα έχουν να κάνουν με τις σοβαρές αλλαγές στον ίδιο τον καπιταλιστικό κόσμο και στη χώρα μας, που διεθνώς τροποποιούν τη θέση της νεολαίας στη κοινωνία, αλλάζουν τους όρους που προσεγγίζει η νεολαία το μαζικό κίνημα την πολιτική πάλη και την Αριστερά. Έχουν να κάνουν ακόμα με τις εξελίξεις στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, με την εικόνα που διαμορφώνει η σημερινή νέα γενιά για το αύριο που επαγγέλλονται οι κομμουνιστές.

Η ΚΝΕ στη βάση αυτής της κατάστασης, ανέλαβε την πολιτική της ευθύνη απέναντι στο ΚΚΕ, απέναντι στο πρόγραμμα του και προσπάθησε με το 4ο Συνέδριο της να αναζητήσει τους δρόμους που θα οδηγούν τη νέα γενιά στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ. Αυτό αποτελεί και την ανώτερη στην ουσία εκδήλωση της κομματικότητας όλων των μελών και στελεχών της, και η υπεράσπιση αυτών των αποφάσεων το πρώτο κομματικό και καταστατικό καθήκον τους. Το ΚΣ προσανατόλισε τη δράση της οργάνωσης στη βάση της εφαρμογής αυτών των κατευθύνσεων.

Παράλληλα για να ξεπερνιούνται φαινόμενα εσωστρέφειας και απόστασης από τη νεολαία στη δράση της ΚΝΕ, που επισημαίνει σωστά η ΚΕ, χρειάζεται η ολόπλευρη βοήθεια του Κόμματος και η αποκατάσταση κλίματος ενότητας και εμπιστοσύνης. Βοήθεια που το τελευταίο διάστημα, και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, όχι μόνο δεν δίνεται όπως πρέπει αλλά αντικαθίσταται από ένα πνεύμα αδιάκοπου παρεμβατισμού και καχύποπτης αντιμετώπισης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας. Είναι κι αυτό μια σοβαρή αιτία που αδυνατίζει τις σοβαρές προσπάθειες που το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το 4ο Συνέδριο και με βάση τις αποφάσεις του, η ΚΝΕ έκανε. Για να ξεπεράσει το μέχρι τότε όριο στην επικοινωνία της με την νεολαία και ν’ανοίξει νέους δρόμους. Άλλωστε αυτό ήταν και το πνεύμα του ίδιου του 4ου Συνεδρίου Πάντως για μας είναι αυτονόητο πως είτε η ΚΝΕ θα λύσει αυτά τα προβλήματα στηριγμένη στις δικές της καταστατικές διαδικασίες, όργανα και δυνάμεις, είτε δεν θα λυθούν καθόλου.

γ. Επιφυλάξεις και διαφωνίες στελεχών της ΚΝΕ με επιλογές του Συνασπισμού της Αριστεράς, που εκφράστηκαν πάντα στα πλαίσια των εσωκομματικών διαδικασιών, ασφαλώς υπάρχουν – κι αυτό το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στην ΚΝΕ. Όμως αυτές δεν εμπόδισαν την ΚΝΕ να δουλέψει και στις πρόσφατες εκλογές στα πλαίσια του Συνασπισμού. Το ότι αυτό το γεγονός είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι ευθύνη του ΚΣ. Όμως το σημαντικότερο εδώ είναι πως, παρά τις κατευθυνόμενες προσπάθειες μερίδας του τύπου να αποδοθούν αυτές οι διαφωνίες σε «δογματικές αγκυλώσεις» και «ανικανότητα παρακολούθησης των σύγχρονων εξελίξεων», έχουν αντίθετη αφετηρία: την αγωνία των ατελειών και των μελών της ΚΝΕ για το πως θα απαντήσει η Αριστερά στις σημερινές ανάγκες στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Πώς θα δεθεί με το ριζοσπαστισμό και την αμφισβήτηση πλατιών μαζών της νεολαίας, εμπνέοντας από βασικές αρχές της πολιτικής και της ταχτικής του ΚΚΕ.

Η ύπαρξη αυτών των διαφορετικών γνωμών δεν είναι δημιούργημα οποιονδήποτε «ομάδων» πλειοψηφίας ή μειοψηφίας. Αντανακλούν την (δια την πολυμορφία της πραγματικότητας και είναι αντικειμενικά αδύνατον να μην υπάρχουν. Άλλωστε η απαίτηση για την ύπαρξη μιας και μόνο γνώμης είναι αντίθετη με την βασική αρχή της λειτουργίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, που υπάρχει ακριβώς για να συνθέτει σε ενιαία δράση διαφορετικές απόψεις.

Η ΚΝΕ έχει υποχρέωση να συμβάλλει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο στο πρόβλημα του αν και πως η Αριστερά θα κερδίσει τη νεολαία. Αυτό κάνει άλλωστε από την ίδρυση της και γι’ αυτό επικαλείται τη λενινιστική αρχή της οργανωτικής της αυτοτέλειας και όχι για να χαράξει μια άλλη πολιτική και να γίνει ένα «κόμμα νεολαίας». Γι’ αυτό άλλωστε παρόλα της τα προβλήματα, η ΚΝΕ εξασφαλίζει στο ΚΚΕ κάτι πολύ περισσότερο από μια σφραγίδα ή έναν εκλογικό μηχανισμό.

Χωρίς όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις κομμουνιστική οργάνωση νεολαίας δεν μπορεί να υπάρξει.

3. Με βάση τα παραπάνω το
ΚΣ. της ΚΝΕ:

Πιστεύει πως τα μέλη της ΚΝΕ πρέπει και μπορούν «να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους» την πορεία της οργάνωσης. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να εξασφαλίσει την ενότητα της ΚΝΕ μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.

Γι’ αυτό το ΚΣ. αποφασίζει να προκηρύξει έκτακτο Συνέδριο της ΚΝΕ, όπου θα λογοδοτήσει και για τη δράση του. Το εκλεγμένο ΚΣ είναι το μόνο όργανο που μπορεί με βάση το καταστατικό να ανοίξει μια τέτοια διαδικασία. Κάθε άλλη μέθοδος είναι πολιτική και οργανωτική αυθαιρεσία, καταστρατηγεί την ουσία των καταστατικών αρχών λειτουργίας. Τέτοιες μέθοδοι αν στο παρελθόν ήταν καταδικαστέες και ζημιογόνες όπως αποδείχτηκε για το κομμουνιστικό κίνημα, σήμερα πολύ περισσότερο θα εμφάνιζαν την Αριστερά να μη συλλαμβάνει στο ελάχιστο τα μηνύματα των καιρών, να είναι ξεκομμένη από τον άνεμο της δημιουργικής συζήτησης και αναζήτησης που σηκώνει η περεστρόικα σ’ ολόκληρο το κομμουνιστικό κίνημα.

Αντικείμενο του Συνεδρίου θα είναι η παραπέρα επεξεργασία, κάτω από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, της πολιτικής για τη νεολαία και το κίνημα της με κεντρικό στόχο την επιτάχυνση της αριστερής αντισυντηρητικής συσπείρωσης της νέας γενιάς. Το ΚΣ. θα δώσει για συζήτηση τις θέσεις που θα επεξεργαστεί για το έκτακτο συνέδριο της ΚΝΕ. Ταυτόχρονα θα δώσει στη δημοσιότητα και στις οργανώσεις της οποιεσδήποτε θέσεις τυχόν μειοψηφήσουν στο ΚΣ. για να δοθεί η δυνατότητα της πιο ανοιχτής και δημοκρατικής συζήτησης.

4. Το ΚΣ. καλεί τα όργανα, τα
στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ να
συσπειρωθούν γύρω από τις αποφάσεις του. Εν όψει κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων να αντιμετωπίσουν
την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όχι «κεκλεισμένων των θυρών»
αλλά μέσα από μια νέα εξόρμηση
προς την ελληνική νεολαία.

Το ΚΣ επαναβεβαίωσε στη συνεδρίαση του την εμπιστοσύνη του στον εκλεγμένο από το ίδιο Γραμματέα του σ. Γιώργο Γράψα.

Το ΚΣ αυτή τη κρίσιμη για τη πορεία της ΚΝΕ στιγμή απευθύνει έκκληση στη ΚΕ του ΚΚΕ να επανεξετάσει τα μέτρα που πήρε και που οδηγούν στη διάσπαση της οργάνωσης.

5. Υπέρ της απόφασης αυτής
ψήφισαν 36 τακτικά και 10 αναπληρωματικά μέλη του ΚΣ. Απείχαν 14
 τακτικά και 2 αναπληρωματικά μέλη.

Αθήνα 21/9/89

Το ΚΣ της ΚΝΕ


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 41.477 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 18 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: