01
Φεβ.
15

Η 1η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ

Η 1η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ πραγματοποιήθηκε στις 10-11.2.1990 με τη συμμετοχή 413 αντιπροσώπων από τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκαν με τη δημοσίευση της Πρότασης-Συζήτησης  για τη δημιουργία του ΝΑΡ. Στη συνδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η στάση του ΝΑΡ στις εκλογές που έγιναν τελικά στις 8.4.1990. Από τη διαδικασία εκλέχτηκε 28μελής Συντονιστική Επιτροπή.

Ρεπορτάζ του Οδηγητή της Νεολαίας για την 1η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ (12.2.1990):

Νέο Αριστερό Ρεύμα: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Με την εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής έληξαν αργά την Κυριακή οι εργασίες της διήμερης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Νέου Αριστερού Ρεύματος.

Η Συνδιάσκεψη πήρε αποφάσεις για τους στόχους, τις συμμαχίες και τις προγραμματικές θέσεις του Ρεύματος εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης του Απρίλη. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με 36 ψήφους κατά και 13 λευκά) να πάρει μέρος το Ρεύμα στην εκλογική μάχη, στη βάση ενός προγράμματος μάχης των λαϊκών δυνάμεων κατά της συντηρητικής πολιτικής, της εξάρτησης και της συναίνεσης.

Για το θέμα των συμμαχιών πλειοψήφησε, με 276 ψήφους, η πρόταση να επιδιωχθούν πλατιά Ενωτικά ψηφοδέλτια, ανοιχτά σε όλους τους αγωνιστές της βάσης της Αριστερός που θα συμφωνούν με ένα τέτοιο πρόγραμμα, αποκλείοντας όμως συμφωνίες κορυφής με άλλες πολιτικές οργανώσεις. Μια δεύτερη πρόταση, που άφηνε ανοιχτό το θέμα των συμμαχιών με άλλες πολιτικές οργανώσεις, προκειμένου να κριθεί σε συσκέψεις που θα γίνουν από τα κάτω και θα κορυφωθούν σε Πανελλαδική συνδιάσκεψη, πήρε 15 ψήφους. Μια τρίτη πρόταση που πρόβλεπε σαφώς συνεργασίες με άλλες οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις πήρε 11 ψήφους. Τέλος, μια τέταρτη πρόταση που πρότεινε να δεσμευθεί η Συνδιάσκεψη ότι ο τίτλος του Εκλογικού σχήματος θα είναι «Νέο Αριστερό Ρεύμα», πήρε 9 ψήφους. Στην ψηφοφορία υπήρχαν 34 λευκά και 4 αποχές.

Στη Συνδιάσκεψη πήραν μέρος 413 εκλεγμένα αντιπρόσωποι από τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκαν σε όλη τη χώρα Από αυτούς το 38% ήταν ηλικίας μέχρι 27 ετών, 27 – 40 το 57%, ηλικίας άνω των 40 ετών ήταν το 5%. 55% των αντιπροσώπων ήταν εργαζόμενοι και 32% φοιτητές και σπουδαστές. Περίπου το 40% των αντιπροσώπων είναι εκλεγμένα μέλη διοικήσεων μαζικών φορέων, από Διοικητικά Συμβούλια σωματείων μέχρι τις Διοικήσεις της ΓΣΕΕ, της ΕΦΕΕ και της ΓΣΑΣΕ. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από το χώρο του ΚΚΕ, ενώ ορισμένοι ήταν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την πολιτική εισήγηση της προσωρινής Συντονιστικής Επιτροπής, που παρουσίασε ο Κώστας Κάππος, ακολούθησαν ομιλίες των αντιπροσώπων. Χαρακτηριστικό της συζήτησης ήταν το ζωντανό πνεύμα, η έντονη ποικιλομορφία των απόψεων αλλά και η κοινή προσπάθεια δημιουργικής σύνθεσης τους.

Η Συνδιάσκεψη ήταν ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονταν να την παρακολουθήσουν και προσπάθησε να εφαρμόσει καινούργιες δημοκρατικές διαδικασίες. Αποφασίστηκε ότι οι προτάσεις για όλες τις πολιτικές αποφάσεις αλλά και για την εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής θα γίνονται μόνο από κάτω. Αυτή η πρακτική ακολουθείται και στις Επιτροπές Πρωτοβουλίας.

Έντονα απασχόλησαν τη Συνδιάσκεψη οι πολιτικοί στόχοι και οι συμμαχίες του Ρεύματος την επόμενη περίοδο, με ορόσημο τις βουλευτικές εκλογές του Απρίλη. Κοινός παρονομαστής των διαφορετικών απόψεων που ακούστηκαν ήταν ότι στόχος του Ρεύματος δεν μπορεί να είναι στενά η εκλογική καταγραφή και κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του, αλλά η συγκρότηση μιας πλατιάς και ισχυρής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας κατά του νεοσυντηρηπσμού, της λιτότητας, της εξάρτησης και της συναίνεσης. Ότι, ακόμα, δεν πρέπει να ακολουθηθεί η πεπατημένη των παραδοσιακών αριστερών ηγεσιών, με συγκολλήσεις καιροσκοπικού χαρακτήρα, αλλά χρειάζεται στο κέντρο των συμμαχιών του Ρεύματος να βρεθούν οι ίδιοι οι αγωνιστές της αριστερός, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφορές και ιστορική προέλευση, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι ανάγκες και οι αγώνες τους.

Αρκετή συζήτηση έγινε για τα προβλήματα της σοσιαλιστικής προοπτικής και των Ανατολικών κοινωνιών. Πολλοί σύνεδροι τόνισαν ότι χρειάζεται μια πιο ολοκληρωμένη και τολμηρή επανεξέταση της στάσης μας απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα. Υπογραμμίσθηκε, επίσης, ότι ο αναγκαίος πλήρης διαχωρισμός από τα γραφειοκρατικά καθεστώτα που καταρρέουν, δεν μπορεί να οδηγεί σε μια άκριτη αποδοχή οποιοσδήποτε θέσης των σημερινών ηγεσιών των Ανατολικών κοινωνιών.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες έγιναν από συνδικαλιστές και άλλους αριστερούς που συμμετείχαν ενεργά στις πρόσφατες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών Αιτωλοακαρνανίας και της σπουδάζουσας νεολαίας.

Στη Συντονιστική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι εξής:

Αντωνακάκη Σοφία, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,

Γαΐτανάρος Τάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,

Γράψας Γιώργος,

Δελαστίκ Γιώργος, διευθυντής του περιοδικού ΠΡΙΝ,

Δεσύλλας Δημήτρης, Ευρωβουλευτής,

Ηλίας Νίκος, εργάτης,

Θύμης Κώστας, εκπαιδευτικός,

Κάππος Κώστας,

Καυκιάς Χρήστος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Κοντόσταυλος Αντρέας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,

Κοτζιάς Νίκος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Λαδά Ελένη, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ,

Μαύροειδής Παναγιώτης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,

Μπαλωμένος Τάκης, εργάτης,

Μπατίκας Κώστας, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Νικολακόπουλος Γιάννης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Ξύδη Αγγελική, φιλόλογος,

Παλληκάρης Μπάμπης, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑ,

Παπακωνσταντίνου Πέτρος, εκπαιδευτικός,

Παπαχρήστος Βαγγέλης, οικονομολόγος,

Σκαμνάκης Θανάσης, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Τζιατζής Κώστας, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Τζουραμάνης Δημήτρης, πρώην μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ,

Τόλης Χρήστος, μηχανικός,

Τριανταφυλλόπουλος Τάκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ,

Τσίτκανος Δημήτρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ,

Χάγιος Αγγελος, χημικός μηχανικός,

ΧριστάραςΤέλης, άνεργος.


0 Responses to “Η 1η Συνδιάσκεψη του ΝΑΡ”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 40.711 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: