30
Ιον.
15

ΚΚΕ: Θέσεις της ΚΕ για 14o Συνέδριο (1991)

Το Δεκέμβρη του 1991 πραγματοποιήθηκε το 14ο συνέδριο του ΚΚΕ, το πρώτο μετά τη διάσπασή του σαν αποτέλεσμα της «ανανεωτικής» και της «παραδοσιακής» πτέρυγας. Είχε προηγηθεί η σύγκρουση στο 13ο συνέδριο το Φλεβάρη της ίδιας χρονιάς, η οποία αφορούσε κυρίως την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής και λιγότερο τις αποφάσεις που είχαν το αποτύπωμα της «ανανεωτικής» πτέρυγας. Τελικά τον Ιούνη του 1991 κεντρικά αλλά και ιστορικά στελέχη του ΚΚΕ διαγράφηκαν ή αποχώρησαν και παρέμειναν στο Συνασπισμό, τον οποίο το ΚΚΕ εγκατέλειψε. Στην πλειοψηφία τους συμμετείχαν στη βραχύβια Κίνηση για μια Νέα Αριστερά η οποία αυτοδιαλύθηκε όταν ο Συνασπισμός μετασχηματίστηκε σε ενιαίο κόμμα το 1992.

Η πλειοψηφία της ΚΕ που παρέμεινε στο ΚΚΕ προχώρησε σε συνέδριο για να ανασυγκροτηθεί και να αντιμετωπίσει την πολύμορφη κρίση του που σφραγίστηκε από τη συμμετοχή στις κυβερνήσεις Τζανετάκη με τη ΝΔ και Ζολώτα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με συμμετοχή μάλιστα υπουργών του ΚΚΕ, τη διάσπαση της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη του 1989, την ολοκλήρωση της Περεστρόικα με το ξεκίνημα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Ο ερχομός του 1992 θα βρει τη ΕΣΣΔ διαλυμένη και την ΕΟΚ να προετοιμάζει τη συνθήκη του Μάαστριχτ που θα κάνει Ευρωπαϊκή Ένωση και θα δρομολογήσει το ευρώ.

Advertisements

0 Responses to “ΚΚΕ: Θέσεις της ΚΕ για 14o Συνέδριο (1991)”  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Διεθνής 3ο συνέδριο ΚΝΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Βαλκανική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Ενιαίο Μέτωπο Πάλης ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Κώστας Κάππος Μικρασιατική Καταστροφή Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ ΝΑΤΟ ΝΔ Νέα Δημοκρατία Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Πόλεμος στον Κόλπο Ρήγας Φεραίος Σπύρος Χαλβατζής Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιδικτατορικός αγώνας αντιπολεμικό κίνημα αντισυναίνεση αντιφασιστική πάλη διάσπαση '89 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός καταλήψεις '90-'91 μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα νεοφιλελευθερισμός συνέδρια ΚΚΕ φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

  • 33,530 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 16 ακόμα followers

Advertisements

Αρέσει σε %d bloggers: