16
Ιολ.
15

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Τα καθήκοντα του Κόμματος μέχρι το 17ο Συνέδριο

 
Συνήλθε από τις 14/12/ έως τις 17/12/2000 στην Αίθουσα Συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Α.Το 16ο Συνέδριο εγκρίνει τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού πήρε υπόψη τη συζήτηση και την υπερψήφισή τους από τις ΚΟΒ και τις Συνδιασκέψεις. Εγκρίνει επίσης την εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ, καθώς και της ΚΕΟΕ. Με βάση αυτά τα ντοκουμέντα και αφού πάρθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις των μελών του Κόμματος στις προσυνεδριακές συνελεύσεις και τις συνδιασκέψεις, το Συνέδριο επεξεργάστηκε και εγκρίνει απόφαση για το χαρακτήρα και το ρόλο του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ). Διατυπώνει επίσης την Πολιτική Απόφαση που ακολουθεί, με την οποία εξειδικεύονται και καθορίζονται τα καθήκοντα του Κόμματος για το επόμενο διάστημα, μέχρι την πραγματοποίηση του 17ου Συνεδρίου.

Το 16ο Συνέδριο εκτιμά ότι το Κόμμα, στηριγμένο στις Αποφάσεις και το Πρόγραμμα που καθόρισε το 15ο Συνέδριο, καθώς και στην 82χρονη γενικευμένη πείρα που έχει αποκτήσει, βρέθηκε ιδεολογικά και πολιτικά προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει την ολομέτωπη, νεοφιλελεύθερη επίθεση σε βάρος του βιοτικού επιπέδου των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της αγροτιάς και της νεολαίας. Βρέθηκε έτοιμο και αντιμετώπισε σωστά από θέση αρχής τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια.

Το Κόμμα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης, για την κοινή δράση και τη συσπείρωση δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η δράση του Κόμματος συνέβαλε ώστε να συναντά εμπόδια η νεοφιλελεύθερη επέλαση, η αντιλαϊκή πολιτική και η ταξική συνεργασία που προωθούν οι πολιτικοί εκφραστές των μονοπωλίων και της ευρωΝΑΤΟικής υποταγής. Βοήθησε να αναπτυχθούν θετικές διεργασίες και διαφοροποιήσεις, που εκφράστηκαν στους αγώνες που αναπτύχθηκαν, στις συσπειρώσεις και τις συνεργασίες γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς – αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα.

Η δράση του Κόμματος κρίνεται συνολικά θετική. Η ΚΕ, με βάση τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, προσανατόλισε σωστά το Κόμμα στο κύριο καθήκον, την προσπάθεια συγκέντρωσης δυνάμεων και της δημιουργίας προϋποθέσεων για την οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου, την ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Σημαντικό είναι ότι η πολιτική πρόταση του Κόμματος για το ΑΑΔΜ, η προοπτική κατάκτησης της λαϊκής εξουσίας για τη δημιουργία της λαϊκής οικονομίας, η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, τέθηκαν για συζήτηση στο λαό. Η πρότασή μας για το μέτωπο συγκινεί και προβληματίζει σήμερα ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις. Το Κόμμα με γνώμονα και πυξίδα το ΑΑΔΜ ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση δυνάμεων για μεγάλα και οξυμένα προβλήματα σε μέτωπα πάλης και στις εκλογικές αναμετρήσεις. Συναντήθηκε με ευρύτερες δυνάμεις, συνεργάστηκε με αυτές, προώθησε την κοινή δράση στα πλαίσια του ΠΑΜΕ, στους αγώνες ενάντια στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, την πάλη της αγροτιάς, το κίνημα για την παιδεία, την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους αντιδημοκρατικούς νόμους του κράτους, τις αντιδραστικές κατευθύνσεις και συμφωνίες με την ΕΕ και την τρομοκρατία της εργοδοσίας στους χώρους δουλιάς. Το Κόμμα διατήρησε ανοιχτό το μέτωπο αντίθεσης στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με τη δράση του συνέβαλε να αποκαλύπτεται ο πραγματικός αντιλαϊκός αντιδραστικός χαρακτήρας και η σημερινή εξέλιξη του διακρατικού περιφερειακού καπιταλιστικού οργανισμού της ΕΕ. Οι Θέσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και η δράση ενάντια στον πόλεμο, την παράδοση Οτσαλάν, την επίσκεψη Κλίντον, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και τις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές ασκήσεις βοήθησαν ευρύτερες δυνάμεις να απεγκλωβίζονται από τη λογική της μοιρολατρίας και της ηττοπάθειας που καλλιεργεί η άρχουσα τάξη.

Οι πρωτοβουλίες που το Κόμμα πήρε για το συντονισμό και την κοινή δράση ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, τη συσπείρωση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο διεθνείς συντονισμένες δραστηριότητες στους εργατικούς αγώνες, το κίνημα κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών ενώσεων, η συμμετοχή επίσης σε διεθνείς δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που πήραν άλλα κόμματα, καταγράφονται θετικά στον απολογισμό του και στη συνεισφορά του, στη διεθνοποίηση της ταξικής πάλης.

Το Κόμμα υπερασπίστηκε τα ιδανικά και τις αξίες του επαναστατικού κινήματος, όμως υστέρησε στην πιο πλατιά διάδοση της προσφοράς του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα και στην παραπέρα διερεύνηση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν στη νίκη της αντεπανάστασης.

Η άνοδος του κύρους και του ρόλου του Κόμματος δε συνοδεύτηκε με ανάλογα αποκρυσταλλώματα στην ανάπτυξη και ανανέωση των γραμμών του, την ενίσχυση της δράσης της ΚΟΒ στο χώρο της και την καθοδηγητική δουλιά. Παρά τα βήματα που έγιναν παρέμειναν στο διάστημα αυτό βασικά προβλήματα, στη βαθύτερη αφομοίωση της πολιτικής του Κόμματος, τη σύνδεση τακτικής και στρατηγικής, την πολιτική μαζική δράση και στο περιεχόμενο δράσης στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Δεν έγινε η κατάλληλη προσαρμογή τόσο στις μεθόδους και το περιεχόμενο καθοδήγησης, όσο και στην ιδεολογικοπολιτική μας δράση στο μαζικό κίνημα, με βάση τη στρατηγική της συγκέντρωσης και συσπείρωσης αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων για τη συγκρότηση του Μετώπου. Τα προβλήματα αυτά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν στο διάστημα ως το 17ο Συνέδριο, αφού σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ωριμότητα και εμπειρία στο Κόμμα.

Οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την πολιτική γραμμή του Κόμματος για την ανάγκη μετωπικής αντιπαράθεσης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη της ρήξης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Ο άλλος δρόμος της αντίστασης, της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, η αναγκαιότητα του ΑΑΔ Μετώπου και του σοσιαλισμού γίνεται πιο αναγκαίος. Η ταξική πάλη αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που θέτουν τα αστικά κόμματα και ο ρεφορμισμός.

Ανησυχούν η άρχουσα τάξη, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οι πολιτικοί εκφραστές και υποστηριχτές τους ότι η αντίθεση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική τους μπορεί να οδηγήσει σε μαζική αμφισβήτηση της εξουσίας τους. Γι’ αυτό στο στόχαστρο του αντιπάλου, με όλα τα μέσα κατασταλτικά και ιδεολογικά, με τη διεύρυνση των μηχανισμών χειραγώγησης των συνειδήσεων, βρίσκεται η οργανωμένη λαϊκή δράση και η ταξική κατεύθυνση του εργατικού κινήματος. Η άρχουσα τάξη παίρνει υπόψη της τις δυσκολίες του συστήματος και τις δυνατότητες απεγκλωβισμού μαζών, γι’ αυτό ενθαρρύνει κινήσεις και σχήματα, με στόχο να λειτουργήσουν σαν εφεδρείες και αναχώματα στη λογική της «κεντροαριστεράς» και «κεντροδεξιάς» και αξιοποιεί τη δράση τους. Ο ταξικός αντίπαλος, ανησυχώντας από την απήχηση των Θέσεων του ΚΚΕ και την προοπτική της πάλης, οξύνει την επίθεση. Στο στόχαστρο του αντιπάλου βρίσκεται αυτό που αποτελεί δύναμη για το Κόμμα, η ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, η μαρξιστική – λενινιστική θεωρία, ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, το Πρόγραμμά του, οι συμμαχίες, η πρόταση για το ΑΑΔΜ.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, ανεξάρτητα από διαφορές στη φυσιογνωμία τους, υπηρετούν και προωθούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων. Η προσπάθεια να αποδυναμωθεί η πολιτική και η ιδεολογική επιρροή αυτών των κομμάτων μέσα στο λαό, ιδιαίτερα την εργατική τάξη και τη νεολαία, αποτελεί σοβαρή προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού και τη δημιουργία μετώπων πάλης.

Η ηγεσία του ΣΥΝ αρνείται επίσημα το ΑΑΔ Μέτωπο και αναδιατυπώνει παλιές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις που συγκαλύπτουν την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Δέχεται την ιμπεριαλιστική διείσδυση στα Βαλκάνια και στηρίζει την επικίνδυνη για το λαό πολιτική, να ενισχυθεί η ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ.

Η πολιτική πρόταση που προβάλλει το ΔΗΚΚΙ, μετά την πραγματοποίηση του συνεδρίου του, δε συνιστά εναλλακτική λύση που να οριοθετείται στη γενική κατεύθυνσή της από τη στρατηγική των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, παρά την κριτική που ασκεί για την πολιτική τους. Είναι θετική η συμβολή του στη συσπείρωση δυνάμεων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα κατά του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην περιοχή, για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Το Κόμμα μας, ανεξάρτητα από διαφορές, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για κοινή δράση και πρωτοβουλίες συνεργασίας προς την κατεύθυνση οικοδόμησης του Μετώπου με την Κομμουνιστική Ανανέωση και άλλες δυνάμεις, κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, με τους οποίους είχε θετική συνεργασία στο προηγούμενο διάστημα. Θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες για κοινή δράση με τους εργαζόμενους που ακολουθούν ή επηρεάζονται από τα άλλα κόμματα, στη βάση υπεράσπισης των συμφερόντων τους.

Β.Κύριο καθήκον που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου και τις σημερινές ανάγκες είναι η ολόπλευρη ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ, αναπόσπαστα δεμένη με τη δράση για το χτίσιμο του ΑΑΔ Μετώπου, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης και τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο 17ο Συνέδριο το Κόμμα μπορεί να φτάσει ανταποκρινόμενο πιο ουσιαστικά στα καθήκοντα που έχει χαράξει. Να είναι πιο μαζικό και μαχητικό με νέες δυνάμεις στην εργατική τάξη και τη νεολαία, ριζωμένο στους εργασιακούς χώρους και τα μεγάλα χωριά στην ύπαιθρο. Κόμμα με ανεβασμένη ικανότητα πρόβλεψης των εξελίξεων και επαγρύπνηση, ώστε από κοινού με τους συμμάχους του να δώσει γερή ώθηση στην επαναστατική άνοδο της πάλης, στη ριζοσπαστική διαμόρφωση των συνειδήσεων.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ εξαρτάται από τη συνειδητή εφαρμογή της γραμμής και των αποφάσεων του Συνεδρίου, από την ικανότητα διαλεκτικής σύνδεσης, τακτικής και στρατηγικής. Είναι προϋπόθεση για να παίξει η εργατική τάξη τον ηγετικό της ρόλο, στην προώθηση κοινωνικών συμμαχιών για την οικοδόμηση του ΑΑΔ Μετώπου.

Κύριο ζήτημα είναι η ΚΕ, οι Επιτροπές Περιοχών, οι ΝΕ, οι ΑΕ και τα στελέχη να συγκεντρώσουν την προσοχή τους, ώστε η ΚΟΒ, το κύτταρο του Κόμματος, όλα τα κομματικά μέλη να συμμετέχουν ενεργά στην εκπλήρωση των βασικών πολιτικών καθηκόντων του Κόμματος. Οι μέθοδοι και το περιεχόμενο καθοδήγησης και η εσωκομματική ζωή να εναρμονιστούν με αυτή την κατεύθυνση.

Στόχος είναι το Κόμμα συνολικά, μέχρι την ΚΟΒ, να είναι ικανό να παρακολουθεί τις εξελίξεις του καπιταλιστικού συστήματος διεθνώς και στη χώρα μας, ώστε να αποκαλύπτει, να συσπειρώνει, να προωθεί συμμαχίες, να αναπτύσσει την ταξική πάλη, ενισχύοντας την αντίθεση του λαού με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το ΑΑΔΜ και το σοσιαλισμό.

Να οξύνει το ιδεολογικό μέτωπο και την κριτική στα κόμματα που προωθούν τη συναίνεση και την υποταγή στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη και ταυτόχρονα να συσπειρώνει λαϊκές δυνάμεις. Το ιδεολογικό μέτωπο να ενισχυθεί ενάντια στα κόμματα, μηχανισμούς και οργανισμούς που προωθούν αντιδραστικές θεωρίες και σοσιαλδημοκρατικές απόψεις. Το μέτωπο κατά του οπορτουνισμού και του αντικομμουνισμού πρέπει να ενταθεί, ανεξάρτητα από την ποσοτική και ποιοτική δύναμη των φορέων τους.

Για να ανεβάσουμε την απαιτητικότητα και να έχουμε άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα στο κύριο αυτό καθήκον, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:

α. Να ανέβει η αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος και η ικανότητα σύνδεσης της τακτικής με τη στρατηγική μας στην καθημερινή δράση.

Η ζύμωση των Θέσεων του Κόμματος, η διάδοση του Προγράμματος, η πρόταση για το ΑΑΔΜ, η διάδοση της θεωρίας μας και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, ιδιαίτερα, στα πιο πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας, να είναι καθημερινή. Εχει σημασία η γνώση του προγράμματος της στρατηγικής μας, αλλά και η καλή γνώση του κάθε προβλήματος, η οξύτητά του, το επίπεδο συνείδησης, ο συσχετισμός δύναμης ώστε να επεξεργαζόμαστε στόχους, αιτήματα και συνθήματα, που θα συγκινούν τα λαϊκά στρώματα, θα βαθαίνουν την αντιμονοπωλιακή συνείδηση και θα επιτυγχάνουν τη σύνδεση τακτικής – στρατηγικής. Σημαντικό ρόλο θα παίξει μέχρι το 17ο Συνέδριο η προβολή, η δράση και η επεξεργασία στόχων στην προοπτική της λαϊκής οικονομίας, δεμένα με τη λαϊκή εξουσία. Αυτοί οι στόχοι να αποτελέσουν το κύριο ζήτημα στην εργατική τάξη για τη συσπείρωση και συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους.

Το Κόμμα οφείλει να θέτει στην εργατική τάξη την αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας με όλες τις εκφράσεις που παίρνει. Να αντιπαραθέσουμε στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στόχων και διεκδικήσεων, που να εκφράζουν τις σύγχρονες ανεβασμένες ανάγκες των εργαζομένων με βάση τις υλικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, τη συσσώρευση του πλούτου και τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνικής.

β. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχει αναγκαιότητα να ενισχυθούν οι υπάρχουσες μορφές συσπείρωσης και συνεργασίες, που έχουν συγκροτηθεί στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, στο κίνημα κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ. Να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνει συστηματική προσπάθεια, να διαμορφωθούν επιμέρους μέτωπα πάλης γύρω από αντιιμπεριαλιστικούς αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα, μέτωπα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων που ορθώνουν ανάστημα στην πολιτική που ακολουθείται, διευκολύνουν τη συγκέντρωση δυνάμεων, επιταχύνουν διεργασίες, ενισχύουν τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ. Τα μέτωπα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πεδία συσπείρωσης και δοκιμασίας, να γίνουν χείμαρροι και ρυάκια, που μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο το μέτωπο. Στα μέτωπα αυτά μπορούν να εκφραστούν οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις και κινήματα, ομάδες συσπείρωσης, πρωτοβουλίας που συμφωνούν στο συγκεκριμένο ζήτημα αντιπαράθεσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν υιοθετήσει γενικευμένη γραμμή αντιπαράθεσης και ρήξης. Δίνουμε βάρος:

 1. Στη συσπείρωση κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με αφετηρία το ΠΑΜΕ, σε συμμαχία με τη μικρομεσαία αγροτιά, τους ΕΒΕ και άλλα κοινωνικά κινήματα, νεολαίας, γυναικών.

Για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων για κοινωνική ευημερία, πλήρη σταθερή απασχόληση, κοινωνική ασφάλιση, συνταξιοδότηση, υγεία, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Προστασία όλων των ανέργων και των οικογενειών τους με πλήρη ασφάλιση και υγεία μέχρι την εξεύρεση εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου με αιχμή σήμερα το 7ωρο, το 5ήμερο, το 35ωρο και το 30ωρο για τα βαριά, επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αύξηση αποδοχών. Πάλη για τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς, καθώς και για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να διευρυνθεί η πάλη της εργατικής τάξης με συσπειρώσεις και μέτωπα για σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας. Για τα προβλήματα της εργαζόμενης γυναίκας και της νεολαίας, την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου, του πολιτισμού και της πάλης ενάντια στη διάδοση των ναρκωτικών. Πάλη για παιδεία – μόρφωση – έρευνα που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες στα πλαίσια μιας λαϊκά οργανωμένης οικονομίας, που θα συμβάλλει ώστε οι νέοι άνθρωποι και αυριανοί εργαζόμενοι να διαμορφώνουν σφαιρικά την προσωπικότητά τους και να υπηρετείται η σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού. Πάλη για ίσα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών και των οικογενειών τους. Αντιμετώπιση του εθνικισμού, του ρατσισμού και του θρησκευτικού φανατισμού. Να προβάλλονται οι αξίες της αλληλεγγύης, του διεθνισμού και να αναπτύσσεται η δράση ενάντια στη νέα τάξη και το ΝΑΤΟ.

Η εργατική τάξη να αναδειχτεί σε δύναμη πρωτοπορίας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, των πόλεων και της υπαίθρου, του δασικού πλούτου από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, τον κίνδυνο της λειψυδρίας. Πρόκειται για ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τον αγώνα κατά των μονοπωλίων, τις συνέπειες των οποίων δέχεται πρώτα η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Αμεση αντιμετώπιση της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενταση της αντιπαράθεσης με τις κυρίαρχες ρεφορμιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, την ταξική συνεργασία και τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που επικρατεί στα ηγετικά όργανα των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και άλλων οργανώσεων.

Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και αναβάθμιση του ΠΑΜΕ σαν πόλου συσπείρωσης, κοινής δράσης και συντονισμού των ταξικών δυνάμεων και της οργάνωσης της πάλης τους. Το ΠΑΜΕ εκπληρώνει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και της εργατικής αντεπίθεσης, για τη συγκρότηση του μετώπου.

Προσέλκυση στα σωματεία νέων, γυναικών, αλλοδαπών, στήριξη των κινημάτων των ανέργων, των αλλοδαπών και των καταδιωκομένων. Διερεύνηση νέων μορφών οργάνωσης των εργαζομένων με βάση τις αλλαγές που προέρχονται από τις εργασιακές σχέσεις και τα επαγγέλματα. Προώθηση επιτροπών αγώνα, συντονιστικών επιτροπών, επιτροπών στους χώρους κατοικίας μαζί με άλλα λαϊκά στρώματα. Ενίσχυση της πάλης για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δράσης των σωματείων και την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης προς όφελος των ταξικών δυνάμεων.

Η ΚΕ να προχωρήσει σε πανελλαδική συνδιάσκεψη για τη διαμόρφωση σχεδίου δράσης του Κόμματος στην εργατική τάξη, για την αναγέννηση ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

 1. Συσπείρωση δυνάμεων, πάλη κατά των επιλογών και αποφάσεων της ΕΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού, κατά των ευρωπαϊκών λαών και των λαών σε όλο τον κόσμο, στηρίζουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, τη ληστεία του πλούτου των λαών, επιτίθενται στα δημοκρατικά δικαιώματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα χωρών, στο δικαίωμα κάθε λαός να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον του. Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις πολυεθνικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις και τον «Ευρωστρατό», τους «μισθοφόρους» και τη μετατροπή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε μισθοφορικές. Για να φύγουν οι βάσεις και τα πυρηνικά, ενάντια στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο, τη διχοτόμηση της Κύπρου και την επίθεση σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και άλλων λαών. Οι μειονότητες στα Βαλκάνια μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας των λαών. Τα δικαιώματά τους εξασφαλίζονται με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Ειρήνης και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, να προωθηθούν και νέες μορφές αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και δράσης. Η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την ιμπεριαλιστική πολιτική γενικότερα, πρέπει να είναι στόχος πάλης του ελληνικού λαού.
 2. Στήριξη του μετώπου για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, του δικαιώματος στην απεργία, ενάντια στην πολιτική του αυταρχισμού και της καταστολής, των αντιδημοκρατικών νόμων και συμφωνιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
 3. Κινητοποίηση δυνάμεων, δημιουργών της Τέχνης και του Πολιτισμού ενάντια στα φαινόμενα σήψης, διαφθοράς, τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοσμοπολιτισμό, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, ώστε να αρχίσει να αλλάζει η πνευματική, πολιτιστική ατμόσφαιρα στον τόπο μας και να καλλιεργηθεί η αυτοπεποίθηση του λαού για τη δύναμή του.
 4. Πάλη για τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τους εργάτες γης. Ο αγώνας για βαθιές αλλαγές και στην αγροτική οικονομία υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών θέτει στην ημερήσια διάταξη τη λειτουργική ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος. Τη συσπείρωση γύρω από αντιμονοπωλιακούς στόχους και αιτήματα. Τον απεγκλωβισμό από τη λογική της προσαρμογής στις κατευθύνσεις της ΕΕ, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Να προωθηθεί η συσπείρωση των συνεπών δυνάμεων της αγροτιάς σε μια ενιαία πανελλαδική κίνηση, με ένα πλαίσιο προγραμματικών θέσεων και στόχων που να αναδείχνουν το ρόλο και τα δικαιώματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, του αγροτικού νοικοκυριού και του παραγωγικού συνεταιρισμού.

 1. Πάλη για τα προβλήματα και τις ανάγκες των μικροαστικών στρωμάτων που προκύπτουν από τη συγκέντρωση κεφαλαίου και της παραγωγής, διεκδίκηση αντιμονοπωλιακών μέτρων και προώθηση του παραγωγικού συνεταιρισμού των μικρών επιχειρήσεων στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.
 2. Για την περιφερειακή ανάπτυξη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ). Πάλη κατά των αντιλαϊκών επιλογών που εφαρμόζουν φορείς της ΤΑ. Η ΚΕ να εξετάσει σύντομα, μετά το Συνέδριο, την κατάσταση στην ΤΑ και να εξειδικεύσει ζητήματα των Θέσεων μας για το θεσμό της ΤΑ και της τακτικής μας στις Δημοτικές -Νομαρχιακές εκλογές. Να μελετηθούν καλύτερα οι Θέσεις μας και από τη σκοπιά της λαϊκής οικονομίας.
 3. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 εντείνουν τη διείσδυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αποτελούν πεδίο δράσης του Κόμματος για να ενισχυθεί η λαϊκή συσπείρωση για τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζομένων, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος. Η ΚΕ να επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο πολιτικο-ιδεολογικής παρέμβασης και δράσης.

Γ.Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ
ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ

Το Συνέδριο εκτιμά ότι χρειάζεται να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σε ορισμένα σοβαρά ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν για να βελτιώσουμε τη δουλιά μας:

 1. 1. Να ανεβάσουμε τη συμμετοχή όλων των μελών του Κόμματος στη διαμόρφωση των αποφάσεων και στη δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η οργανωτική πλαδαρότητα και χαλαρότητα. Να δυναμώσει η προσωπική ευθύνη για την πορεία των καθηκόντων του Κόμματος. Η ΚΕ, οι ΕΠ, οι ΝΕ, οι ΑΕ έχουν την ευθύνη να επεξεργάζονται σχέδια δράσης, να βοηθούν στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών από τις ΚΟΒ, ώστε αυτές με τη σειρά τους να ενισχύουν το ρόλο τους για την άνοδο του εργατικού κινήματος, γενικότερα του λαϊκού κινήματος και τις συσπειρώσεις για το κτίσιμο του Μετώπου. Να καταπολεμηθεί το πνεύμα ρουτίνας, η γενικολογία και η αποσπασματικότητα, η ξερή καθηκοντολογία, η μετάθεση ευθύνης από τα πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Οι συνεδριάσεις των οργάνων, οι γενικές συνελεύσεις των ΚΟΒ να γίνουν μαχητικές συνεδριάσεις προβληματισμού, με ιεράρχηση στόχων, τρόπων, μεθόδων συγκέντρωσης δυνάμεων και οργάνωσης του ιδεολογικού μετώπου. Κριτήριο της δουλιάς των ΚΟΒ και των κομματικών μελών είναι πώς να συμβάλουν μαχητικά στην οργάνωση των λαϊκών μαζών, στη διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών και στην ικανότητα να δουλεύουμε με ευρύτερες δυνάμεις που έχουν διαφωνίες μαζί μας. Να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας. Να ενημερώνονται ουσιαστικά και να αξιοποιούνται οι οπαδοί και οι φίλοι του Κόμματος. Να χρησιμοποιούνται οι κατάλληλες μορφές επικοινωνίας με τους συνεργαζόμενους, ώστε έγκαιρα να παίρνεται η γνώμη τους και να προγραμματίζεται η κοινή δράση.
 2. Στις ΚΟΒ απαραίτητα και στα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα να εξασφαλίζεται η δημιουργική πολιτική ενημέρωση, οι εκτιμήσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις, ακόμη για τα διεθνή ζητήματα. Να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση δυνάμεων. Η γρήγορη ενημέρωση των ΚΟΒ και η συμμετοχή στην εσωτερική ζωή της ΚΟΒ των κομματικών μελών θα εξαρτηθεί από την ποιότητα της δουλιάς της ΚΕ, των ΕΠ και των ΝΕ. Να αξιοποιούνται συσκέψεις στελεχών, μελών μαζί με τα τμήματα της ΚΕ και τα όργανα για ανταλλαγή πείρας, αντιμετώπισης ζητημάτων, εξειδίκευσης μέσα από κατάλληλες κάθε φορά μεθόδους δουλιάς και καθοδήγησης. Να αναπτύσσεται ο προβληματισμός, η επιχειρηματολογία με πολιτικά και ιδεολογικά επιχειρήματα για τους στόχους μας. Η μεταφορά, η αξιοποίηση και η γνώση της πείρας στις ΚΟΒ δίνει ζωντάνια στην εσωκομματική ζωή. Σοβαρό καθήκον των καθοδηγητικών οργάνων είναι η αξιοποίηση και η γενίκευση της πείρας. Είναι απαραίτητος και αναγκαίος στόχος να ανέβει ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Αμέσως μετά το Συνέδριο να ολοκληρωθεί η διάταξη των κομματικών δυνάμεων που συνδέεται με την ανάπτυξη πιο πλατιάς δράσης στην εργατική τάξη, την οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών, το κτίσιμο του Μετώπου και την αύξηση της δύναμης και της πολιτικής επιρροής του Κόμματος.
 3. Είναι ζήτημα των οργάνων να κατανοηθεί η στρατηγική των συμμαχιών έως την ΚΟΒ και η έμπρακτη προώθησή τους σήμερα στις συσπειρώσεις και τα μέτωπα πάλης. Να υπερνικηθούν επιφυλάξεις και συγχύσεις για την αναγκαιότητα της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα. Να κατακτήσουμε όλοι την ικανότητα, η αντίθεση με τα μονοπώλια να συνενώνει συνεχώς νέες δυνάμεις.
 4. Συνεχή φροντίδα για την ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος σε συνδυασμό με την άνοδο της πολιτικής δουλιάς και την οικοδόμηση δεσμών με λαϊκές δυνάμεις.
 5. Η μελέτη, η διάδοση και η αύξηση της κυκλοφορίας του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» αποτελεί μόνιμο καθήκον των ΚΟΒ και της καθοδηγητικής δουλιάς. Η αξιοποίηση της εφημερίδας του Κόμματος από τις Κομματικές Οργανώσεις θα δώσει νέα ώθηση να γίνει ο «Ρ» πιο μαχητικός εκφραστής των συμφερόντων της εργατικής τάξης.
 6. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός «902», παίρνοντας υπόψη τις σκληρές συνθήκες της ιδεολογικής διαπάλης και του ανταγωνισμού, πρέπει να αξιοποιήσει ένα ευρύτερο δυναμικό από δημοσιογράφους, συνεργάτες, δυνάμεις από τη νεολαία και άλλα κινήματα, καθώς και δημιουργούς που αντιστρατεύονται τη σήψη, τη διαφθορά, τη μοιρολατρία.
 7. Κεντρικό ζήτημα είναι η συνεχής, ελεγχόμενη καθημερινή προσπάθεια της στρατολογίας νέων μελών στο Κόμμα και οικοδόμησης νέων ΚΟΒ. Να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανάπτυξη των γραμμών του Κόμματος και την οικοδόμηση ΚΟΒ στην εργατική τάξη, τους κλάδους και χώρους δουλιάς, τα κεφαλοχώρια στην ύπαιθρο και τη νεολαία. Με την οικοδόμηση σταθερών, αγωνιστικών δεσμών στους χώρους δουλιάς και της νεολαίας, με την πρωτοπόρα δράση μας στα μέτωπα πάλης με την οργάνωση της προπαγάνδας και την αυτοτελή προβολή των Θέσεων και του Προγράμματος του Κόμματος. Με τη διαπάλη με τον οπορτουνισμό, το ρεφορμισμό, την αντιδραστική ιδεολογία, τον εθνικισμό και το σοβινισμό. Με την προβολή της αξίας της οργανωμένης ζωής στο Κόμμα στις σημερινές συνθήκες, που το σύστημα καλλιεργεί τον ατομισμό.

Η νέα ΚΕ και τα ενδιάμεσα καθοδηγητικά όργανα να οργανώσουν συστηματικά τον έλεγχο και τον προσανατολισμό των οργανώσεων σε αυτό το καθήκον.

Η στρατολογία να αποτελέσει βασικό ζήτημα συζήτησης στα όργανα, τις ΚΟΒ και τις κομματικές ομάδες. Ο συνεχής έλεγχος της πορείας υλοποίησης των στόχων οικοδόμησης, της ανάπτυξης της αυτοτελούς κομματικής πολιτικής δουλιάς στην εργατική τάξη από τις Κομματικές Οργανώσεις, θα αλλάξει την κατάσταση.

Η νέα ΚΕ να πραγματοποιήσει πανελλαδική οργανωτική σύσκεψη, το αργότερο ως το μέσο της περιόδου ως το 17ο Συνέδριο, προκειμένου να ελέγξει την πορεία πραγματοποίησης των αποφάσεων και κατευθύνσεων για την ενίσχυση της καθοδηγητικής δουλιάς, την ανάπτυξη του Κόμματος, την αναζωογόνηση της δράσης των ΚΟΒ.

 1. Κρίσιμης σημασίας ζήτημα μέχρι το 17ο Συνέδριο είναι η πολιτική στελεχών. Κάθε καθοδηγητικό όργανο από την ΚΕ μέχρι τις ΝΕ να έχει πλάνο για τις ανάγκες του σε στελέχη. Στο κέντρο της προσπάθειας να βρίσκεται η μαζική ανάδειξη στελεχών από την εργατική τάξη, η προετοιμασία στελεχών από την ΚΝΕ και γυναικών, καθώς και η ανάδειξη στελεχών για την ιδεολογική δουλιά και την προπαγάνδα. Χρειάζεται διεύρυνση της πείρας των στελεχών με προγραμματισμένη ανανέωση και εναλλαγή καθηκόντων, με συνεχή προσπάθεια για ένα υψηλότερο επίπεδο ιδεολογικής και πολιτικής κατάρτισης, συλλογικότητας και αναζήτησης γνωμών των συντρόφων που καθοδηγούν και συνεργάζονται. Χρειάζεται εξειδίκευση των στελεχών,με ταυτόχρονη ολόπλευρη ανάπτυξή τους. Αυτό θα επιτευχθεί,αν όλο το ματικό δυναμικό κάνει δική του υπόθεση την πολιτική ανάδειξη στελεχών, την κριτική εξέταση και τον έλεγχο της δουλιάς τους, με βάση τα γενικά ενιαία κριτήρια χωρίς παρέκκλιση. Η ανταπόκριση στις ηρωικές παραδόσεις των κομμουνιστών της Ελλάδας και όλου του κόσμου, η ιδεολογική και πολιτική επαγρύπνηση, η αντοχή, η ατσάλινη θέληση, η αφοσίωση μέχρι θυσίας για τα συμφέροντα του λαού, η σεμνότητα, η επίγνωση της ευθύνης πρέπει να είναι κατακτημένες αρετές για κάθε στέλεχος, ώστε να ανέβει το επίπεδο της καθοδηγητικής δουλιάς.
 2. Χρειάζεται να δυναμώσει η βοήθεια του Κόμματος στην ΚΝΕ, παίρνοντας υπ’όψη τις ανάγκες που δημιουργεί η γρήγορη ανάπτυξή της, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ολόπλευρα, να γίνει πιο γερή και μαζική, ώστε να αντιμετωπίσει τα σύνθετα προβλήματα που απασχολούν τη νέα γενιά. Χωρίς να υποκατασταθεί η ευθύνη της ΚΝΕ για το κίνημα της νεολαίας, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να συμβάλουμε πιο συγκεκριμένα, ώστε τα προβλήματα και οι σύγχρονες ανάγκες της να γίνουν υπόθεση ευρύτερα του εργατικού, λαϊκού κινήματος, δίνοντας έτσι ώθηση και προοπτική στους αγώνες της, ενισχύοντας τη συμπόρευση μαζί τους, για την οικοδόμηση του Μετώπου.

Να μεταδώσουμε στα μέλη της ΚΝΕ τη μακρόχρονη πείρα του Κόμματος.

Να γνωρίσει η νεολαία τα ιδανικά, τις αξίες, τη θεωρία μας, το πρόγραμμα και την ιστορία του Κόμματος. Να δυναμώσει στη νεολαία η δουλιά για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού.

Να αξιοποιηθούν νέοι άνθρωποι στα συνδικάτα, στις συσπειρώσεις σε μαζικούς φορείς, στο ΠΑΜΕ και το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Να αναπτυχθούν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες,για να ενισχυθούν οι δεσμοί με τη νεολαία, όπως για το δικαίωμα στη δουλιά, τη μόρφωση, για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Για την ανάπτυξη ισχυρού νεολαιίστικου κινήματος που μπορεί να συμμετέχει στο Μέτωπο.

Τα κομματικά όργανα χρειάζεται να μελετήσουν πιο ειδικά τους τρόπους πολιτικο-ιδεολογικής καθοδήγησης και βοήθειας προς την ΚΝΕ, αξιοποιώντας συντρόφους και ευρύτερα ανθρώπους που μπορούν να συμβάλουν στη δουλιά μας.

 1. Η ιδεολογική δουλιά αποκτά βαρύνουσα σημασία, συστατικό στοιχείο για την άνοδο της δράσης, της καθοδηγητικής δουλιάς, της διαπάλης με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με την καπιταλιστική εργοδοσία και τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς του συστήματος. Η λειτουργία σχολών, η αξιοποίηση του «Ρ», η ΚΟΜΕΠ, η αυτομόρφωση των στελεχών, η μελέτη αποτελούν μόνιμο κομματικό καθήκον και συστατικό στοιχείο για τη μαχητικότητα και αποτελεσματικότητα στη δουλειά μας. Το Κόμμα να βοηθήσει περισσότερο τη στήριξη και τη δραστηριότητα του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και τη διάδοση της μαρξιστικολενινιστικής θεωρίας. Η συνεχής προσπάθεια ανόδου του ιδεολογικού επιπέδου, η γνώση του μαρξισμού – λενινισμού, η γνώση του προγράμματος είναι άρρηκτα δεμένη με τις αρχές λειτουργίας, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Εχει ιδιαίτερη αξία σήμερα η μαχητική υποστήριξη της θεωρίας μας, του προγράμματος, η υλοποίηση των αποφάσεων και η τήρηση του καταστατικού. Με αυτές τις αρχές θα ανεβαίνει η επαναστατική επαγρύπνηση, η αντιμετώπιση των ταξικών αντιπάλων και του αντικομμουνισμού.
 2. Το Κόμμα, στις σημερινές συνθήκες, είναι ανάγκη να προβάλλει προγραμματισμένα, συστηματικά και μαχητικά την προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα και να εξηγεί τις αιτίες της ανατροπής και της επικράτησης της αντεπανάστασης. Η νέα ΚΕ, όσο εξαρτάται από το Κόμμα μας, αξιοποιώντας την πείρα και άλλων κομμάτων, καθώς και νέα στοιχεία που ήρθαν στην επιφάνεια, να δώσει συνέχεια στην παραπέρα μελέτη των αιτιών της ανατροπής και της προσωρινής νίκης της αντεπανάστασης.

Το Κόμμα να μελετήσει βαθύτερα τα ζητήματα των χωρών που επιχειρούν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, τις δυσκολίες και την επίδραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

 1. Σοβαρό ρόλο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από το ζυγό της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αλλά και γενικότερα για τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, εκπληρώνουν η γενικευμένη πείρα, η γνώση της πορείας του επαναστατικού κινήματος και των επιλογών του σε κάθε περίοδο μέσα στις διαμορφωνόμενες κάθε φορά ιστορικές συνθήκες, καθώς και η ιστορία του Κόμματος. Η υπεράσπιση και η προβολή της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος και του Κόμματος αποτελεί συστατικό στοιχείο της επαναστατικής πάλης. Η ΚΕ, παίρνοντας υπόψη αυτή την ανάγκη και γνώμες που διατυπώθηκαν στην προσυνεδριακή συζήτηση μετά το 16ο Συνέδριο, να προετοιμάσει και να εκδώσει το δεύτερο μέρος της Ιστορίας του Κόμματος.

Δ.ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια, από κοινού με άλλα κομμουνιστικά κόμματα που βρίσκονται σε ανάλογο προβληματισμό, να αντιμετωπιστούν προβλήματα κοινής δράσης, ώστε να γίνει πιο διακριτός παγκόσμια ο πόλος του κομμουνιστικού κινήματος. Θα συνεχίσει τις προσπάθειες να διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια μια διακριτή μορφή συντονισμού και συνεργασίας σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, ανώτερη από αυτή που έχει κατακτηθεί με τις ως τώρα πρωτοβουλίες κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Το Κόμμα να συνεχίσει την προσπάθεια στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, να ενισχυθεί η ιδεολογική αντεπίθεση των ΚΚ και του κομμουνιστικού κινήματος που πιστεύει στην αναγκαιότητα ανατροπής του καπιταλισμού, την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, την προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στον 20ό αιώνα και το ρόλο του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην επαναστατική διαδικασία.

Θα συνεχίσει την προσπάθεια, ώστε να συμβάλει και να αναπτυχθεί πιο έντονος διάλογος και συζήτηση στις διαφορετικές απόψεις και προσανατολισμούς που υπάρχουν στο παγκόσμιο κίνημα. Η ιδεολογική διαπάλη στις γραμμές του είναι έντονη ανάμεσα στις οπορτουνιστικές, ρεφορμιστικές και τις επαναστατικές κομμουνιστικές δυνάμεις. Σήμερα προβάλλει η ανάγκη να ενισχυθεί η σημασία της πολιτικοϊδεολογικής ενότητας του κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του μαρξισμού – λενινισμού και της ενίσχυσης του προλεταριακού διεθνισμού. Οχι μόνο δε δικαιώθηκαν οι θεωρίες του ευρωκομμουνισμού και του λεγόμενου δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, αλλά αποδείχτηκαν επιζήμιες για τους λαούς.

Θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, για το συντονισμό και την κοινή δράση με ΚΚ, επαναστατικές δυνάμεις και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Πρωτοβουλίες συντονισμού θα βοηθήσουμε να αναπτύσσονται στο παγκόσμιο εργατικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και την ιμπεριαλιστική νέα τάξη. Σήμερα προέχει να συναντηθούν, να συντονιστούν και να συσπειρωθούν οι αγωνιζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό και γενικότερα το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ώστε να ενισχυθεί ο διεθνής πόλος των δυνάμεων, που θέλουν και μπορούν να ορθώσουν ανάστημα στον ιμπεριαλισμό.

Στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη αξία η αλληλεγγύη στους λαούς των χωρών που επιχειρούν να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό, στους λαούς που αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Είμαστε Κόμμα με πλούσια ένδοξη ιστορία, ταυτισμένη με τη συνεχή προσπάθεια για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η ιστορία μας αποδεικνύει ότι όσες φορές η εργατική τάξη και ο λαός έκανε χτήμα του τα επαναστατικά συνθήματα του ΚΚΕ, είχε κατακτήσεις και μεγαλούργησε. Γι’ αυτό είμαστε πεισμένοι, στηριγμένοι στην Ιστορία μας ότι και σήμερα ένα Ισχυρό ΚΚΕ δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα για το ΑΑΔ Μέτωπο και το Σοσιαλισμό.

14 – 17/12/2000


0 Responses to “ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 16ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

 • 40.711 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: