26
Δεκ.
19

Πώς το ΚΚΕ οδήγησε την ΚΝΕ σε διάσπαση το 1989 με αφορμή το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

Το Σάββατο 16.9.1989 και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα, ο Ριζοσπάστης αιφνιδιάζει τον κόσμο του ΚΚΕ και της Αριστεράς, καθώς έχει σαν πρώτο θέμα την κρίση που δημιουργήθηκε μετά την επιλογή του ΚΚΕ να επιβάλλει οργανωτικά μέτρα στην ΚΝΕ. Δεν ήταν συνηθισμένο μετά το 1974 η ηγεσία του ΚΚΕ να παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν «ατσάλινες ομοφωνίες» ή να μην αποδίδονται οι διαφωνίες σε προσωπικές επιλογές διαχωρισμού. Ήταν σαφής όμως η διάθεση καταστολής. Στο στόχαστρο μπαίνει κάθε διαφωνία για το Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ και τη συγκρότηση του Συνασπισμού, την κυβέρνηση Τζαννετάκη, αλλά και την Περεστρόικα του Γκορμπατσόφ και της ηγεσίας του ΚΚΣΕ.

Αφορμή ήταν οι φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που διοργανώθηκαν καθώς η τοπική ηγεσία του ΚΚΕ είχε επιβάλλει την υποβάθμιση του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, καταργώντας τις ενιαίες μεγάλες εκδηλώσεις, διασπώντας το σε τρεις εκδηλώσεις, για τα ναρκωτικά στους Αμπελόκηπους, για το περιβάλλον στην Καλαμαριά και ένα διήμερο το Συνασπισμό στο Λ. Πύργο. Η Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα τριήμερο φεστιβάλ στο «Πάρκο των Σκύλων» στην παραλία στις 22-24/9, όπου είχε πραγματοποιηθεί με επιτυχία το φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή της προηγούμενης χρονιάς αφιερωμένο στα 70 χρόνια ΚΚΕ-20 Χρόνια ΚΝΕ. Η ηγεσία του ΚΚΕ θεώρησε ότι η ανακοίνωση εκδηλώσεων μετά τις αντίστοιχες κεντρικές στην Αθήνα είναι αντικομματική ενέργεια…

Συγκεκριμένα σε ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη προβάλλεται η δήλωση της μειοψηφίας του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, που διαφωνεί με την απόφαση του Γραφείου να πάρει υπό την ευθύνη του το Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης. Το γεγονός ότι για πρώτη μετά από πολλές δεκαετίες ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει τη διαφωνία σε ένα κορυφαία όργανο κάνει αντιληπτό ότι έρχεται μια σοβαρή κρίση στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ. Εξάλλου την απόφαση του Γραφείου του ΚΣ την εμφανίζει σαν ανακοίνωση των 6 από τα 11 μέλη του οργάνου. Δηλαδή τους αντιμετωπίζει σαν ομάδα, με αντικαταστατική δράση μάλιστα. Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των καθοδηγητικών οργάνων του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης και της οργάνωσης πόλης της ΚΝΕ.

Στο κύριο άρθρο με τίτλο για «Για την ΚΝΕ» γίνεται σαφές ότι η αντιπαράθεση δεν αφορά τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, αλλά τις πολιτικές απόψεις των μελών και στελεχών της ΚΝΕ που αμφισβητούν την επλογή για τη συγκρότηση του Συνασπισμού.

Δημοσιεύτηκαν επίσης δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Γρηγόρη Φαράκου, με το χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν μπήκαμε με το ζόρι στο Κόμμα».

Οι επόμενες μέρες έφεραν καταιγιστικές εξελίξεις. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο γραμματέας της ΚΝΕ Γιώργος Γράψας απάντησε στην ομιλία του στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή στην Αθήνα, για να ακολουθήσει την επόμενη μέρα η επιβεβαίωση των επιλογών του ΚΚΕ για διάσπαση από τον γραμματέα του Γρηγόρη Φαράκο με ομιλία στον ίδιο χώρο.

Στη βάση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ υπήρχαν σοβαρές διαφωνίες για τη συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου με την ΕΑΡ, τη δεξιά εκδοχή που προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού, στη βάση του Κοινού Πορίσματος (Δεκέμβρης 1988), μιας πλατφόρμας με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, έντονο κυβερνητισμό και απεμπόληση της αντίθεσης στην τότε ΕΟΚ, τη σημερινή ΕΕ. Αυτή επιλογή είχε διαφανεί από τις Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Ενιαία Εσωτερική Αγορά και το 1992 (Μάρτης 1988), που είχαν αιφνιδιάσει δυσάρεστα τον κόσμο της Αριστεράς και του ΚΚΕ. Αυτές οι εξελίξεις ήταν το έμπρακτο αποτέλεσμα μια σταδιακής αλλαγής θέσεων που σηματοδοτούσε η  στρατηγική για «Νέου Τύπου Ανάπτυξη» που αποφάσισε το 12ο συνέδριο του ΚΚΕ το 1987 μια δεξιότερη προσαρμογή της «αλλαγής με κατεύθυνση το σοσιαλισμό». Για πολλούς αγωνιστές ήταν συνέχεια της πολιτικής ουράς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο των δημοκρατικών δυνάμεων και της Αλλαγής που αποφάσισε το 11ο συνέδριο του ΚΚΕ.

Σοκ ήταν για τους εργαζόμενους και τον κόσμο της Αριστεράς  η συγκρότηση της κυβέρνησης Τζανετάκη τον Ιούλη του 1989 σε συνεργασία με τη ΝΔ που πρόβαλλε ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, με τη συμμετοχή τάσεων και παραγόντων της αντικομμουνιστικής δεξιάς που ετοιμαζόταν για τη ρεβάνς της πτώσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ εγκρίθηκε εκ των υστέρων από τα κορυφαία όργανα του ΚΚΕ, αρχικά το ΠΓ και κατόπιν η ΚΕ του ΚΚΕ. Υπήρξαν όμως και σημαντικές δημόσιες αντιδράσεις, όπως η δήλωση του βουλευτή του Συνασπισμού και του ΚΚΕ Κ. Κάππου που δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζανετάκη, αλλά και η αρθρογραφία στο περιοδικό ΠΡΙΝ που απηχούσε τις απόψεις των διαφωνούντων από τα αριστερά (τεύχη Ιούλη, Αυγούστου, Σεπτέμβρη 1989).

Εξάλλου όλο και περισσότερο γινόταν φανερό ότι η Περεστρόικα του ΚΚΣΕ αντί για ανανέωση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ήταν προϊόν διάθεσης συμβιβασμού με τις ΗΠΑ τον ιμπεριαλισμό. Εξάλλου ένα χρόνο περίπου μετά τα γεγονότα που περιγράφονται η ΕΣΣΔ πρόλαβε να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου ενάντια στο Ιράκ πριν διαλυθεί το Δεκέμβρη του 1991…

Η επιλογή της ηγεσίας του ΚΚΕ να προχωρήσει σε οργανωτικό ξεκαθάρισμα κάθε διαφωνίας και αντίρρησης στις επιλογές του κυβερνητισμού, ακόμα και σε συνεργασία με τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του Κων. Μητσοτάκη, αλλά και κάθε κριτικής στην Περεστρόικα, περνούσε από το πλήγμα που μεθοδεύτηκε ενάντια στην ΚΝΕ. Η μαζική νεολαίστικη οργάνωση αντιμετωπιζόταν σαν αριστερίστικο βαρίδιο ειδικά με τις αποφάσεις το Ενιαίο Μέτωπο Πάλης της Νεολαίας (1987) και το 4ο Συνέδριο της οργάνωσης (Ιούνης 1988) που επεξεργάστηκε παραπέρα την πρόταση του Μετώπου σαν μια εργατική απάντηση στη νεοφιλελεύθερη επίθεση, αλλά και ένα δρόμο επαναστατικής ανανέωσης για τις ιδέες του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

Διαβάστε τα σχετικά δημοσιεύματα στο Ριζοσπάστη για την επιλογή του ΚΚΕ να διασπάσει την ΚΝΕ το 1989:

Η πρώτη σελίδα

Αύριο 7.30 η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Φεστιβάλ

ΚΚΕ – Άνοιγμα στη νεολαία

Ομιλίες κομματικών στελεχών το Σαββατοκύριακο σε συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στο Αγρίνιο

Οι προτάσεις, οι σκέψεις, οι νέες πρωτοβουλίες διαλόγου του ΚΚΕ με τη νεολαία, σηματοδοτούν τις εκδηλώσεις του τελευταίου διήμερου του 15ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Κορυφαία στιγμή , η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του Κόμματος Γρηγόρη Φαράκου, αύριο στις 7.30 το απόγευμα στο Άλσος του Βεΐκου. Ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ θα μιλή­σουν στις αυριανές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Πάτρας, του Ηράκλειου και σήμερα του Αγρινίου.

Στο φόντο των μετεκλογικών εξελίξεων, που ανέ­δειξαν το Συνασπισμό σε καθοριστική δύναμη εκδημοκρατισμού και προόδου της χώρας, οι κομουνιστές ξεκινούν μια νέα με­γάλη εξόρμηση, φιλοδοξώντας να συμβάλουν πρωτοπόρα στην κοινή υπόθεση της Αριστερός και της ριζοσπαστικής ανανέωσης της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή την προοπτική κα­ταγράφει και εμπλουτίζει με το δυναμισμό, τις ανα­ζητήσεις και τη ζωντάνια της νεολαίας, η άμεση και δημιουργική επικοινωνία της με το ΚΚΕ, που σήμε­ρα αποκτά ακόμη μεγαλύ­τερη σημασία. Προβλήμα­τα και δυσκολίες που ανα­κύψανε με καθοδηγητικά στελέχη της ΚΝΕ, τα οποία επιλέξανε το δρόμο της αντιπαράθεσης με τις αρχές και την πολιτική του Κόμματός, όχι μόνο δεν επιβραδύνουν, αλλά από μια άλλη πλευρά, προσδί­δουν έναν επιθετικότερο πολιτικά χαρακτήρα, στο άνοιγμα των κομμουνι­στών στη νεολαία. Η μαζι­κή συμμετοχή τούς στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση της Κυριακής, με ομιλητή τον Γρ. Φαράκο, αυτή τη διάσταση θα υπο­γραμμίσει και έμπρακτα θα δικαιώσει.

Σήμερα στο Φεστιβάλ θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Γράψας.

δηλώσεις Φαράκου

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΡΑΚΟΣ: Δεν μπήκαμε με το ζόρι στο Κόμμα

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει για τα προβλήματα ορισμένων στελεχών του ΚΚΕ, που δουλεύουν στην ΚΝΕ

Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Γρ. Φαράκου σε δύο από τα ερωτήματα που μπήκαν στην πρόσφατη σύσκεψη κομματικών στελεχών στη Θεσσαλονίκη. Γιατί, ο Γρ. Φαράκος κάνει σαφή τη θέση του ΚΚΕ και της καθοδή­γησής του για το πρόβλημα ορισμένων στελεχών της ΚΝΕ, που δρουν έξω απ’ τις αρχές και τη γραμμή του Κόμματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γίνεται με τα δύο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και με το γενικότερο πρόβλημα; Πού βρίσκεται η εφαρμο­γή της σχετικής απόφασης της ΚΕ;

ΓΡ. ΦΑΡΑΚΟΣ: Υπάρχει μια σοβαρή κατά­σταση, δύσκολη, θα έλεγα όχι γενικά στην ΚΝΕ, αλλά στις καθοδηγήσεις αρκετών οργα­νώσεων της ΚΝΕ. Και ακόμα ιδιαίτερα στα κομματικά στελέχη, που το Κόμμα έχει διαθέσει στις καθοδηγήσεις αυτές των οργανώσεων της ΚΝΕ. Εφαρμόζουν, αυτά τα στελέχη, πολι­τική γραμμή η οποία δεν βρίσκεται μέσα στα πλαίσια της γραμμής του Κόμματός και, καταλαβαίνετε, ότι αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Πέρα από το γεγονός, ότι ασφαλώς όλοι έχετε παρατηρήσει από τις κομματικές οργανώσεις που δουλεύετε και από τις αντίστοιχες κνίτικες, που παρακολουθείτε, ότι αυτό έχει οδηγήσει το τελευταίο διάστημα σε μια μεγάλη συρρίκνωση των δυνάμεων της ΚΝΕ και σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητας αυτών των δυνάμεων.

Το Κόμμα έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα επανειλημμένα. Οι αποφάσεις, που έχουμε πά­ρει στην ΚΕ δεν προχωρούν ικανοποιητικά, μάλλον, θα ’λεγα δεν προχωρούν καθόλου και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετω­πίσει το Κόμμα. Και θα το αντιμετωπίσει, σύν­τροφοι.

Θέλουμε το Κόμμα να αναπτύξει περισσότερο το δημοκρατικό διάλογο, να ακούει τις από­ψεις, να τις συζητάει όσο μπορεί πιο δημιουρ­γικά, να επεξεργάζεται τη γραμμή του. Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις αυτών των στε­λεχών μας. Δεν είναι για μας πρόβλημα ότι κάποιοι σύντροφοι μπορεί να ’χουν κάποιες διαφορετικές απόψεις στο πρόβλημα. Εφόσον τις έχουν μέσα στα όργανα τα κομματικά, που ανήκουν, να τις βάζουν, να τις συζητούν, να προσπαθούν εφόσον θεωρούν ότι είναι σωστές οι απόψεις τους να πείσουν και τους άλλους συντρόφους. Αυτή την προσπάθεια την έκανε πάντοτε το Κόμμα. Πρέπει να σας πω κατηγο­ρηματικά ότι θα προσπαθήσουμε ως ΚΕ ακόμα περισσότερο να την εφαρμόσουμε αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή τη δυνατότητα να προ­σπαθούν οι σύντροφοι να πείσουν τους άλλους για τη γνώμη τους και συλλογικά τα όργανα να αποφασίζουν.

Το πρόβλημά μας σήμερα είναι άτι ορισμένα από τα ζητήματα αυτά που μπαίνουν έχουν συ­ζητηθεί επανειλημμένα και έχουν στο Κόμμα, στη συντριπτική του πλειοψηφία όχι απλώς πλειοψηφία, απορριφθεί. Οι σύντροφοι μπο­ρούσαν, βέβαια, να κρατήσουν τις απόψεις τους. Δεν μπορεί, όμως, να υπάρξει Κομμουνι­στικό Κόμμα, εάν ύστερα από όλη αυτή τη διαδικασία του διαλόγου δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις των καθοδηγητικών του οργάνων. Δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις των συνελεύ­σεων των κομματικών οργανώσεων, όπου αυ­τές παίρνονται.

Δεν μπήκαμε με το ζόρι στο Κόμμα, σύντρο­φοι. Κανείς δεν μας έβαλε με το ζόρι. Μπήκα­με με τον ενθουσιασμό μας, μπήκαμε με τη θέλησή μας, είμαστε εθελοντικά, έχουμε απο­δεχθεί το πρόγραμμα και το καταστατικό του. Έχουμε αποδεχθεί κοντά σε όλα τα άλλα και αυτές τις βασικές του αρχές. Επομένως είναι καθαρό, πως ο κάθε κομμουνιστής μπορεί να έχει πεποίθηση στο δίκιο της άποψης του και μπορεί κάποτε η ιστορία να αποδείξει ότι είχε δίκιο. Δεν μπορεί όμως να περιμένει την ιστο­ρία. Θα δράσει. Από τη στιγμή που πιστεύει στην αλήθεια αυτών των αρχών και έχει πίσω του το Κόμμα, πώς αλήθεια μπορεί να δεχθεί ορισμένοι σύντροφοι να παρεμποδίζουν τη δράση του Κόμματος;

Ξέρετε, στο καταστατικό της ΚΝΕ είναι γραμμένο καθαρότατα ότι την πολιτική καθοδήγηση της ΚΝΕ την έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αφήνω το θέμα της καθοδή­γησης και γενικότερα, οργανωτικά. Μέλη του Κόμματος, δε μιλάω για κομματικά στελέχη, δεν μπορεί σύμφωνα με τις αρχές, δεν πρέπει οι ίδιοι να το δέχονται να είναι, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζουν, δεν θέλουν να εφαρμό­σουν το καταστατικό του Κόμματος. Μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας δεν μπορεί να είναι γιατί στο καταστατικό της είναι γραμμένο ότι η Κομμουνιστική Νεολαία έχει πολιτική καθο­δήγηση από το Κόμμα. Αναρωτιέται κανείς: από πού οι σύντροφοι αυτοί αντλούν αυτό το δικαίωμα επανειλημμένα να μην εφαρμόζουν την πολιτική γραμμή του Κόμματος, όπου μπο­ρούν και νομίζουν ότι σε μια συγκεκριμένη οργάνωση της ΚΝΕ μπορεί να έχουν σχηματί­σει μια ορισμένη πλειοψηφία; Ούτε από το καταστατικά της ΚΝΕ, ούτε, φυσικά, από το καταστατικό του Κόμματος εφόσον αυτοί όλοι είναι και μέλη του Κόμματος. Από πού αν­τλούν αυτό το δικαίωμα;

Το δικαίωμα της ξεχωριστής άποψης, είπαμε γι’ αυτό… Όση θέλετε συζήτηση. Και ξανά. Εμείς ποτέ δεν θα πούμε να μην την κάνετε, παρόλο που σας λέω ότι μια οργάνωση, ξέρετε, άμα συνεχώς συζητάει και δεν παίρνει κάποια απόφαση …αλλά εν πάση περιπτώσει έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση στο Κόμμα, τέτοιο κίνδυνο δεν έχουμε.. Συζητάμε όσο θέλουμε, αλλά αποφάσεις παίρνουμε και προχωράμε. Αλλού είναι οι αδυναμίες μας. Στο ότι δεν εφαρμόζουμε καμιά φορά αυτές τις αποφάσεις. Όχι γιατί διαφωνούμε, αλλά να, δεν τις εφαρμόζουμε.

Για όλους αυτούς τους λόγους είχε πάρει τις αποφάσεις αυτές η ΚΕ. Ήθελε να επιμείνει σ’ αυτό το ζήτημα και θα επιμείνει ακόμα. Καμιά φορά οι νέοι παρασύρονται από την άποψή τους, κάπως δεν έχουν συνειδητοποιήσει αυτή την ιδιότητά τους ως μελών του Κόμματος, κάπου παρασύρονται και ξεφεύγουν. Επιμένου­με ότι οι σύντροφοι αυτοί πρέπει να καταλά­βουν τη θέση τους ως μελών του Κόμματος πριν απ’ όλα, αλλά και ως στελεχών της ΚΝΕ. Αλλά, βέβαια, και το Κόμμα πρέπει να λειτουργήσει. Επομένως εδώ είναι το σημείο στο οποίο πρέπει όλοι να σκεφτούμε. Και δεν μπο­ρεί να μείνει έτσι αυτή η κατάσταση. Είναι φανερό.

Κανείς δεν μιλάει για μέτρα κλπ., αλλά πρέ­πει ορισμένα πράγματα να μπουν στη σειρά τους. Πρέπει να εφαρμόζεται το καταστατικό της ΚΝΕ, πρέπει να εφαρμόζεται πριν απ’ όλα το καταστατικά του Κόμματος. Και τα δύο.

Μια τέτοια εκδήλωση είναι και τα δύο Φεστι­βάλ για τα οποία μιλάτε. Δεν νομίζω ότι είναι δύο Φεστιβάλ, είναι ένα. Και από το γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ έχει καθοριστεί και με την καθοδήγηση του Κόμματος έχει προωθηθεί. Είναι αυτά που τελειώνει στις 17 Σεπτέμβρη πανελλαδικά. Αυτό είναι το Φεστιβάλ. Άλλες εκδηλώσεις είναι έξω από τα πλαίσια αυτά, είναι αντιφεστιβάλ από την ίδια την πράξη. Όσο και να θέλεις αλλιώς να το δεχτείς, είναι αντιφεστιβάλ. Και μάλιστα, σύντροφοι, υπάρ­χει εδώ ένα ιδιαίτερο στοιχείο, ότι αυτό δεν είναι κάποια δουλειά που γίνεται μέσα στο Κόμ­μα, μεταξύ μας. Είναι κάτι που βγαίνει στη δημοσιότητα. Βγαίνει μπροστά στον αντίπαλο. Καλά προσέχουμε με το σταγονόμετρο μήπως τυχόν κάνουμε καμιά υποχώρηση στις ταξικές μας θέσεις και καλά κάνουμε και το προσέχου­με, αλλά δεν μπορούμε από την άλλη μεριά να βγαίνουμε και να δίνουμε στον ταξικό αντίπα­λο όπλα να μας χτυπήσει. Όλα τα ιερά και τα όσια της δραστηριότητας της κομματικής να τα δίνουμε στον ταξικό αντίπαλο. Δεν είναι σω­στά πράγματα αυτά, με κανέναν τρόπο.

Πρέπει να σας πω —το ξέρετε— ότι υπάρ­χει απόφαση της ΚΟΘ γι’ αυτό το ζήτημα. Το συζήτησε και το ΠΓ και η Γραμματεία της ΚΕ και ήταν απόφασή τους ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό το Φεστιβάλ Τα κομματικά στελέχη που θα επιμείνουν σ’ αυτή τη δουλειά αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σ’ αυτά που αναφέρατε για το Φεστιβάλ υπάρχει το εξής πρόβλη­μα, κατά τη γνώμη μου: γιατί είναι αντικομματικό να γίνεται ένα φεστιβάλ με θέματα παιδείας, διανόησης, οικολογίας και σοσιαλισμού, όπου θα μιλήσουν στε­λέχη του Κόμματος και του Συνασπι­σμού; Ή γιατί είναι αντικομματικό —-επειδή το κάνει η Σπουδάζουσα; Αυτό είναι αντίθετο με την ιστορία που έχει η Σπουδάζουσα.

Γενικότερα, σε σχέση με όλα τα προ­βλήματα που υπάρχουν στην ΚΝΕ και αφορούν συγκεκριμένο στελεχικό δυναμι­κό της ΚΝΕ, γιατί δεν γίνεται μια πρότα­ση από το ΚΣ στο ΠΓ, μετά τις εκλογές να γίνει έκτακτο συνέδριο της ΚΝΕ; Να πάνε τα μέλη της ΚΝΕ και να μιλήσουν για την κατάσταση που υπάρχει στην ορ­γάνωση. Αλλά επιλέγονται άλλες μέθο­δοι, τουλάχιστον στη δίκιά μας οργάνω­ση, τη Σπουδάζουσα;

ΓΡ. ΦΑΡΑΚΟΣ: Ο σύντροφος προφανώς έχει κάποια άλλη γνώμη, κάποια άλλη αντίλη­ψη για το καταστατικό του Κόμματος και της ΚΝΕ. Κανείς δεν είπε ότι το Φεστιβάλ είναι αντικομματικό, επειδή το κάνει η Σπουδάζουσα. Εδώ μιλάμε μεταξύ μας. Και γω δεν μίλη­σα εδώ με καμία διάθεση να σας επιβάλω, να καταγγείλω κλπ. Κουβεντιάζουμε. Κι αν θέλε­τε, έχω και μια ευθύνη. Μέλος του ΠΓ ήμουνα ως χτες, Γραμματέας είμαι σήμερα, μια ευθύνη έχουμε, το Κόμμα μας εκλεγεί σ’ αυτές τις θέσεις. Δεν μιλάμε για τα 50 χρόνια της ιστο­ρίας μας στο Κόμμα. Αυτά ο καθένας άμα είχε ζήσει τόσα χρόνια, θα τα είχε. Αλλά μια ευθύνη την αισθανόμαστε, όπως την αισθάνονται και όλοι οι σύντροφοι ανάλογα με τη δουλειά που κάνουν.

Πρέπει, όμως, κάποια πράγματα να τα πούμε καθαρά χωρίς υπερβολές. Εμείς δεν είπαμε ότι το Φεστιβάλ είναι αντικομματικό, επειδή το κάνει η Σπουδάζουσα. Είπαμε ότι αυτά είναι παραβίαση μιας ορισμένης οδηγίας.

Λέει ο σύντροφος γιατί είναι με τέτοιο περιε­χόμενο και όχι με το άλλο. Μα την πολιτική κατεύθυνση του Φεστιβάλ τη συζήτησε το ΠΓ και η ΚΕ και την καθόρισε ποια θα ήταν. Από κει και πέρα τα στελέχη του Κόμματος μπορεί να έχουν αντιρρήσεις. Ας εφαρμόσουν αυτή την απόφαση. Αυτό είναι το τεράστιο πρόβλη­μα.

Η ΚΝΕ συνολικά ακόμα κι αν έχει αντιρρή­σεις, είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυτή την πολιτική κατεύθυνση. Αυτό είναι το θέμα, σύντροφοι, θέμα ουσιαστικό, θέμα που πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν είναι ούτε καμία ποι­νή, ούτε τίποτα. Αλλά πώς το αισθανόσαστε εσείς; Πώς αισθανόμαστε μέσα σ’ αυτό το Κόμμα; Μπορεί να διαφωνούμε, αν θέλετε μπορεί και πολλούς συντρόφους να μην τους νιώθει κανείς, να μην τους καταλαβαίνει. Και ίσως να μην θέλω και να τους χαιρετήσω κάποια στιγμή, αν θέλετε. Έτσι να ’τυχε μεσ’ στη ζωή. Αυτό είναι άλλο πράγμα. Αλλά όλοι είμα­στε μέσα στο Κόμμα. Εθελοντικά το ’χουμε δεχτεί αυτό το πράγμα. Δεν μας υποχρέωσε κανείς Τι σχέση έχει τώρα το Κόμμα να πάει στην ΚΝΕ, να βάλει υπό συζήτηση την πολιτική του γραμμή σε έκτακτο συνέδριο της ΚΝΕ; Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα; Το Κόμμα βάζει υπό συζήτηση την πολιτική του γραμμή μέσα στις οργανώσεις του, κάνει τα συνέδριά του και καταλήγει. Από κει και πέρα από το καταστατικό του και από το καταστατικό της ΚΝΕ, καθοδηγεί πολιτικά την ΚΝΕ και η ΚΝΕ στα συνέδριά της έχει υποχρέωση να επε­ξεργάζεται δημιουργικά τα ζητήματα, αλλά μέ­σα στην πολιτική γραμμή του Κόμματος. Δέκα έκτακτα συνέδρια και τακτικά συνέδρια να κά­νει κάποια κομμουνιστική νεολαία για κάποια άλλη πολιτική γραμμή, μπορεί να είναι κάποια οργάνωση, αλλά δεν θα είναι ΚΝΕ. Ποιος έχει αντίρρηση; Μπορούμε εμείς να πούμε τίποτα για το τι λέει ο ΡΗΓΑΣ λ.χ. στο συνέδριό του; Δικαίωμά του. Οι σύντροφοι όσοι θέλουν μπο­ρούν σε οποιαδήποτε οργάνωση να κάνουν και το συνέδριό τους και να χαράξουν την πολιτική τους. Μιλάμε για την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας: Αυτή που βγήκε μέσα από τις σάρκες μας και από τη δουλειά όλων μας. Δεν είναι μόνο αυτοί οι σύντροφοι που είναι σήμερα και δουλεύουν για την Κομμουνιστική Νεολαία. Ας μην το ξεχνούν. Μέσα από τις σάρκες μας βγήκε αυτή η Κομμουνιστική Νεολαία. Μπο­ρούν, όπως θέλουν να σκέφτονται. Και πολιτι­κή οργάνωση να κάνουν και συνέδρια, ότι θέ­λουν, αλλά αυτή δεν είναι η ΚΝΕ. Αυτό είναι το πρόβλημα που βάζουμε και είναι καθαρά. Και φυσικά το Κόμμα μπορεί να έχει εδώ τη γνώμη του και να πάρει την απόφαση του.

ρεπορτάζ για τη δήλωση 5 μελών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Η ΧΤΕΣΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 6 ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Απαράδεκτη ενέργεια

Διαχωρίζουν τη θέση τους 5 μέλη του Γραφείου. Ανακοινώσεις της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης και της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Σε μια ενέργεια ριζικά αντίθετη με τις αρχές του ΚΕ και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας προχώρησαν χτες έξι από έντεκα μέλη του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της. Με ανακοίνωση, που έδοσαν στη δημοσιότητα υιοθετούν ουσιαστικά την οργάνωση «αντιφεστιβάλ» από στελέχη της Σπουδάζουσας στη Θεσσαλονίκη, πράξη που τους φέρνει σε ουσιαστική αντίθεση με τη βασική αρχή της ΚΝΕ: την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση από το ΚΚΕ

Δήλωση πέντε μελών του Γραφείου του ΚΣ

Στην ενέργεια αυτή αντέδρασαν άμεσα και αποφασιστικά πέντε μέλη του γραφείου του ΚΣ δίνοντας στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση:

«Σαν στελέχη του ΚΚΕ και μέλη του ενδεκαμελούς Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ κάνουμε την παρακάτω δήλωση:

Η απόφαση του Συμβουλίου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ για τη διοργάνωση ξεχωριστών προφεστιβαλικών εκδηλώσεων είναι έξω από τα πλαίσια του Φεστιβάλ Θεσ/νίκης, των γενικών κατευθύνσεων του Κόμματος και του Γραφείου του της ΚΝΕ για τη διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ είναι αντίθετη με συγκεκριμένες κομματικές αποφάσεις, αλλά και με ειδικότερες κατευθύνσεις του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι ενέργειες αυτές, καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις εκ μέρους του Γραφείου του ΚΣ, που καλύπτουν αυτή τη στάση του Συμβουλίου Σπουδάζουσας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό της ΚΝΕ που ορίζει με σαφήνεια ότι η ΚΝE καθοδηγείται πολιτικά και ιδεολογικά από το ΚΚΕ και είναι υποχρεωμένη να αναπτύσσει τη δράσης της με βάση την πολιτική του. Οι ενέργειες αυτές δεν απηχούν τη θέληση και τη στάση της πλειοψηφίας των οργάνων, στελεχών και μελών της ΚΝΕ.

Για τους λόγους αυτούς δεν εγκρίνουμε τις παραπάνω ενέργειες και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.

Τα μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

 • Βαρτάνης Γιάννης.
 • Γιακουμιδάκης Μανώ­λης.
 • Καραΐνδρος Άγγελος.
 • Μαγούλιος Γιώργος.
 • Χρονάκης Βασίλης.

Αθήνα 15/9/89».

Η ΚΝΕ Θεσσαλονίκης

Για το ίδιο ζήτημα, το Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, έδοσε στη δημο­σιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Συμβούλιο Θεσ/νίκης της ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να πάρει μέρος μαζι­κά στις κορυφαίες εκδηλώ­σεις του 15ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, που θα γίνουν στην παραλία. Οι εκδηλώσεις ολοκλη­ρώνονται την Κυριακή 17/9 με ομιλία του Δημήτρη Καραγκουλέ, αν. μέ­λους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. θα ακολουθήσει συ­ναυλία του Μπίλι Μπραγκ.

Το Σάββατο 16/9 θα γί­νει συζήτηση με θέμα: Συ­νασπισμός και Νεολαία και θα ακολουθήσει συ­ναυλία.

Όσον αφορά το αντιφεστιβάλ, που οργανώνεται στις 22-24/9 από το Συμ­βούλιο Σπουδάζουσας, δεν έχει σχέση με τις εκδηλώ­σεις του 15ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Ο” στη Θεσ/νίκη, είναι έξω από τα πλαίσια των κατευθύνσεων του Κόμματος κι έτσι λειτουρ­γεί σε αντιπαράθεση με τις κεντρικές εκδηλώσεις του 15ου Φεστιβάλ και την πο­λιτική του Κόμματος».

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

Επίσης η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αποκαλύπτει σε ανακοίνωσή της ότι συνέ­στησε στα στελέχη της Σπουδάζουσας, που απο­φάσισαν το αντιφεστιβάλ, ν’ αποφύγουν μια τόσο σοβαρή παραβίαση των κα­τευθύνσεων του Κόμμα­τος, αλλά χωρίς αποτέλε­σμα. Η ανακοίνωση της ΚΟΘ τού ΚΚΕ είναι η παρακάτω:

«Η ΕΠ της ΚΟΘ σε συνεδρίασή της ασχολήθηκε και με το χωριστό “Φεστι­βάλ» πού οργανώνουν ορι­σμένα στελέχη του Συμ­βουλίου Σπουδάζουσας Θεσ/νίκης της ΚΝΕ.

Η ΕΠ θεωρώντας ότι ου­σιαστικά αποτελεί ένα αντι-Φεστιβάλ, συνέστησε σ’ αυτά τα στελέχη να αποφύ­γουν μια τέτοια σοβαρή ενέργεια που βρίσκεται έξω από τα πλαίσια των κατευθύνσεων της καθοδή­γησης, τόσο του Κόμμα­τος, όσο και της ΚΝΕ.

Παρά τις συστάσεις, όμως, αυτά τα στελέχη προχωρούν και οργανώνουν εκδηλώσεις που κα­μιά σχέση δεν έχουν με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή.

Για αυτές τους τις ενέρ­γειες θα κληθούν να δόσουν λόγο στις ΚΟ που ανήκουν.

Η ΕΠ καλεί τα μέλη του Κόμματος που δουλεύουν στην ΚΝΕ και όλους τους Κνίτες και τις Κνίτισσες να γυρίσουν την πλάτη σε ενέργειες που γίνονται σε αντιπαράθεση με το Κόμ­μα και την πολιτική του, να δουλέψουν με αυταπάρ­νηση και να συμμετέχουν μαζικά για την επιτυχία των φεστιβαλικών εκδη­λώσεων που οργανώνει η ΚΝΕ Θεσσαλονίκης σήμε­ρα (Σάββατο) και αύριο (Κυριακή) στη Νέα Παρα­λία».

Η ανακοίνωση των 6 με­λών του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει ότι:

«Το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ μετά και τις σημερι­νές δηλώσεις του σ. Γρη­γόρη Φαράκου, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσ­σαλονίκης, αποφάσισε ν’ αναλάβει το ίδιο τη διοργάνωση των φεστιβαλικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί, και σε συνεργασία με το Συμβούλιο Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης να εξασφαλίσει — σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ — το καλό και σω­στό περιεχόμενο των εκδηλώσεων και την περι­φρούρηση και ενίσχυση της ενότητας της οργάνω­σης.          .

Ακόμα αποφάσισε την έκτακτη σύγκληση του ΚΣ της ΚΝΕ τις αμέσως επό­μενες μέρες».

Δηλαδή και επί της ου­σίας:

 1. Η ανακοίνωση σαφώς υιοθετεί την ενέργεια στε­λεχών της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης και τις επα­νειλημμένες παραβιάσεις αποφάσεων και τα εναπο­θέτει όλα στη «συνεργα­σία» του Γραφείου του ΚΣ με τα συγκεκριμένα στελέ­χη. Αγνοεί, έτσι, τελείως και «εξαφανίζει» κομματι­κά όργανα και κομματικές αποφάσεις.
 2. Η ανακοίνωση, πιο συγκεκριμένα, «ξεπερ­νάει» ως μη υπάρχουσες σοβαρές αποφάσεις της καθοδήγησης του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο αντιφεστιβάλ και τις επιδιώξεις του. Αποφάσεις ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ για τα στε­λέχη του Κόμματος, που δουλεύουν στην ΚΝΕ, εφόσον πραγματικά σέ­βονται τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους απέναν­τι στο ΚΚΕ.
 3. Η αναφορά στον Γενι­κό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, μόνο ως κοροϊδία μπορεί να εκληφθεί. Ο Γ. Φαράκος έκανε σαφή εκτί­μηση του ΚΚΕ για τις ενέργειες στελεχών της Σπουδάζουσας Θεσσαλο­νίκης κι όχι ανούσια ευχο­λόγια για «σωστό και κα­λό» περιεχόμενο. Τα «φι­λικά χτυπήματα» των έξι του Γραφείου της ΚΝΕ στην πλάτη όσων προχώ­ρησαν στην οργάνωση αντιφεστιβάλ καμιά σχέση δεν έχουν ούτε με αρχές, ούτε μ’ όσα είπε ο Γ. Φαράκος.­
 4. Η περιφρούρηση της ενότητας της οργάνωσης, για την οποία , μιλάει η ανακοίνωση, δεν μπορεί βέβαια να γίνει παρά ΜΟ­ΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ: στη βάση της γραμμής του Κόμματος και της εφαρμογής των αποφάσεων του. Όταν αυτή η βάση υπονομεύεται στις άλλες αράδες της ανακοίνωσης, τότε υπονομεύεται η ίδια η ενό­τητα απ’ αυτούς, που μι­λούν στ’ όνομά της.

το κύριο άρθρο του Ριζοσπάστη

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Για την ΚΝΕ

Ξεκίνησαν ορισμένα στελέχη της ΚΝΕ, απ’ τη Σπουδάζουσα Θεσσαλονίκης να κά­νουν το δικό τους Φεστιβάλ. Αγνόησαν τις αποφάσεις του Κόμματος, την απόφα­ση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, τις αποφάσεις όλων των καθοδηγητικών ορ­γάνων. Όχι τυχαία. Από καιρό είναι γνωστές, έχουν μπει και ξαναμπεί, οι διαφω­νίες τους με την πολιτική του Κόμματος, Τώρα αποφάσισαν να «σηκώσουν μπαϊράκι» δημόσια να στραφούν κατά του Κόμ­ματος και των αποφάσεων του, να επιδεί­ξουν αυτό που από καιρό υπήρχε: μια συγ­κροτημένη και οργανωμένη αντιπολίτευ­ση», με παραλυτικές επιπτώσεις στη ζωή, στη δράση, στον εσωτερικό δημοκρατισμό της ΚΝΕ. Αυτή την επιλογή έσπευσαν χτες να υιοθετήσουν έξι από τα έντεκα μέλη του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Υιοθετών­τας έτσι και μια στάση, μια κατεύθυνση, που βάζει σε κίνδυνο καταχτήσεις και θυ­σίες χρόνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Κι αναρωτιέται κανείς: πού πάνε οι σύντρο­φοι; Ποιο πολιτικό, ηθικό, αγωνιστικό αν­τίκρισμα μπορεί να ‘χει η προσπάθεια να ξεκοπεί η ΚΝΕ από τον κορμό του ΚΚΕ; Σκέφτηκαν πως αυτή η προσπάθεια που θ’ αποτύχει, βέβαια, και θα καταδικαστεί τι κόστος μπορεί να ‘χει, ποιες επιπτώσεις μπορεί να ‘χει, ποιους σε τελευταία ανά­λυση ωφελεί; Από πού κι ως πού μπορούν οι όποιες διαφωνίες να γίνονται άλλοθι για τέτοιες ενέργειες; Πώς γίνεται εν’ ονόματι των… επαναστατικών λόγων να επιλέ­γεται τέτοιου είδους πρακτική;

Τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του. Και υπάρχει μια θεμελιακή αλήθεια που κανείς δεν μπορεί ν’ αγνοή­σει: η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας είναι και θα παραμείνει παιδί του ΚΚΕ, αίμα από το αίμα του. Απ’ την ίδια της τη φύση και την αποστολή μπορεί να υπάρχει και να δρα αποτελεσματικά μόνο με την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ, όπως ρητά ορίζει και το καταστατικό της. Κι όποιος είναι αντίθετος μ’ αυτή την βασική αρχή μπορεί να διαλέξει το δρόμο του — έξω όμως από την ΚΝΕ, έξω απ’ το ΚΚΕ.

Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ ιδιοκτησία η ΚΝΕ κάποιων στελεχών της, που διαφω­νούν με την πολιτική του ΚΚΕ. Ούτε το αναφαίρετο δικαίωμα στη διαφορετική γνώμη μπορεί να δικαιώνει επιλογές διά­σπασης και παράλυσης. Η ΚΝΕ είναι καρ­πός αγώνων και θυσιών χιλιάδων και χι­λιάδων μελών και στελεχών της. Είναι καρπός ακούραστης δουλειάς των κομουνιστών, του ΚΚΕ και των οργανώσεων του.

Η αυτοτέλειά της δεν είναι ιδεολογική αυ­τοτέλεια απ’ το Κόμμα — είναι πριν απ’ όλα αυτοτέλεια απ’ την υπονόμευση του ταξικού αντιπάλου, απ’ τις προσπάθειες να στραφεί σήμερα κατά της πολιτικής του Συνασπισμού. Προσπάθειες που, όπως δείχνουν δημοσιεύματα και ανακοι­νώσεις, παίρνουν τον τελευταίο καιρό πιο έντονο χαρακτήρα.

Η νεολαία μας περιμένει. Περιμένει τους νέους κομμουνιστές, θέλει να συζητήσει μαζί τους, ν’ ακούσει τις προτάσεις και τις σκέψεις τους. Αγωνιά μέσα σε αντιφάσεις και αδιέξοδα, βιώνοντας καθημερινά τις συνέπειες ενός συστήματος που τσαλα­κώνει όνειρα και ελπίδες. Δεν επενδύει το αύριο ούτε σε μεγάλα «επαναστατικά» λό­για, ούτε σε στεγνές περιπλανήσεις σε τσιτάτα, θέλει να σμίξει την αμφισβήτησή της με τη δική μας ζωντάνια, τη δική μας ανοιχτή πολιτική, τη δική μας σύγχρονη ματιά στον κόσμο και τα προβλήματά του.

Έχουμε υποχρέωση να μη χάσουμε αυτό το δάσος της νεολαίας, μπροστά στο δέντρο μιας στείρας αντιπαράθεσης. Έχουμε υποχρέωση όλοι να βοηθήσουμε την ΚΝΕ ν’ ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα, πατώντας γερό στην πείρα του χτες.. Οι κομμουνιστές θα ‘ναι παρόντες μέσα στη νεολαία, με τη δική τους πολιτική, το δικό τους προβληματισμό, τη δική τους αγωνιστική σεμνότητα. Κανένα μέλος του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, δεν μπορεί να επιτρέψει εμπόδια στο δρόμο μιας τέτοιας σύγχρονης πολιτικής για τη νεολαία. Όσοι πιστεύουν σε κάτι άλλο, ας επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τη νεολαία μ’ αυτό, αλλά και με τη δική τους οργάνωση.

Ριζοσπάστης, Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 1989, σ. 1-3

 


0 Responses to “Πώς το ΚΚΕ οδήγησε την ΚΝΕ σε διάσπαση το 1989 με αφορμή το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή” 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


2ο συνέδριο ΚΝΕ 3η Συνδιάσκεψη ΚΚΕ 5ο συνέδριο ΚΝΕ 7η Ολομέλεια (1950) 9ο συνέδριο ΚΚΕ 10ο συνέδριο ΚΚΕ 12ο συνέδριο ΚΚΕ 15ο συνέδριο ΚΚΕ Άρης Βελουχιώτης Αλλαγή Αριστερό Ριζοσπαστικό Μέτωπο Β' Πανελλαδική Γκορμπατσόφ Γράψας ΔΑΠ-ΟΝΝΕΔ ΔΣΕ Δεκεμβριανά ΕΑΜ ΕΑΡ ΕΔΑ ΕΕ ΕΚΟΝ ΡΦ ΕΛΑΣ ΕΟΚ ΕΣΣΔ Εθνική Αντίσταση Εμφύλιος Πόλεμος Ενιαίο Μέτωπο Πάλης Κ. Καραγιώργης ΚΓΑΝΕ ΚΚΕ ΚΚΕ εσ.-ΑΑ ΚΚΕ εσωτ. ΚΝΕ ΚΝΕ-ΝΑΡ Κοινό Πόρισμα Κύρκος Μ. Βαφειάδης Μακεδονικό Ν. Ζαχαριάδης ΝΑΡ Νέα Δημοκρατία ΟΚΝΕ Οικουμενική Οκτωβριανή Επανάσταση ΠΑΣΟΚ Πανσπουδαστική σ.κ. Περεστρόικα Πολυτεχνείο Πραγματική Αλλαγή Ρήγας Φεραίος Στάλιν Στόχοι του Έθνους Συμφωνία της Βάρκιζας Συνασπισμός Τίτο Τζανετάκης Φαράκος Φλωράκης Χούντα αντιπολεμικό κίνημα αντιφασιστική πάλη εκλογές 1946 εξωκοινοβουλευτική αριστερά εργατικό κίνημα εσωκομματική δημοκρατία ευρωκομμουνισμός θεωρία των σταδίων ιμπεριαλισμός μ-λ ρεύμα μορατόριουμ νεολαιίστικο κίνημα συνέδρια ΚΚΕ τροτσκιστές φοιτητικό κίνημα

Blog Stats

 • 40.711 hits

Γράψτε το e-mail σας για παίρνετε μήνυμα για τα νέα κείμενα που αναρτηθούν στο 21aristera.

Μαζί με 17 ακόμα followers


Αρέσει σε %d bloggers: